Bir grup sendika, kamuda görevlendirilen eski Kıbrıs Türk Hava Yolları(KTHY) çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili yasal düzenlemenin, kamunun yükünü ağırlaştıracağı yönde açıklama yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı (KTTO) eleştirdi.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası(Kamu-Sen) ve Türk-Sen üyesi Hava Taşımacılığı ve Kamu Görevlileri Sendikası (Hava-Sen) temsilcilerinin katılımıyla Türk-Sen binasında basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında ilk söz alan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, çalışanların Özelleştirme Yasası’ndan kaynaklanan mağduriyetleri bulunduğunu, kamuda görevlendirilen eski KTHY çalışanlarının ücret ve diğer haklarının sıfırdan başlamasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Bıçaklı, hükümet temsilcilerinin mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele veren sendikalara karşı tavırlarını sertleştirme yönüne gittiğine işaret ederek, sendikalarının buna sessiz kalmayacağını belirtti.

KTTO’YA ELEŞTİRİ

Özelleştirme Yasası (Değişiklik) Önergesi’nin Meclis komitesinde gelecek hafta sonuna kadar görüşülmesini beklediklerini kaydeden Arslan Bıçaklı, Özelleştirme Yasası’ndan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele verilirken, KTTO’nun, yasal düzenlemenin bütçe disiplinini bozacağı yönünde açıklama yapmasını eleştirdi.

Bıçaklı, bütçe disiplini için öncelikle işadamlarının vergi mükellefiyetlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Maliye Bakanı’nın KTTO’nun temsilcisi olduğunu da iddia eden Bıçaklı, Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının İndirimli Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname’den hangi şirketin, ne kadar yararlandığının açıklanmasını istedi.

KTTO’ya atıfta bulunan Bıçaklı, “Bu saldırdıkları kişiler bir yerde müşterileridir. Müşteri ile mal sahibinin arasını bozacak açıklamalar yapmasınlar. Bizi başka şeyler yapmaya mecbur etmesinler. Sonra ithal ettikleri mallarını satacak müşteri bulamazlar” dedi.

ATAN: “VERGİLERİNİZİ ÖDEYİN”

Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan ise sermaye kesimi ile hükümetin işbirliği içerisinde olduğunu iddia etti. Atan, KTTO’nun, eski KTHY çalışanlarının maaş ve özlük hakları yerine, bütçe disiplininin sağlanması için vergisini ödemeyenlerin vergilerini ödemesi için çalışması gerektiğini ifade etti.

Atan, “Böyle bir ortamda, Ticaret Odası’nın, iş adamlarının veya sermayenin böyle düşünmesini yadırgamıyorum ama kınıyorum.. Bu şekilde bir tavır içerisinde olmaya devam edeceklerse, karşılarında iki misli tepki koyacağız” dedi.

KAPTAN: “SAHTE KAHRAMANLIK”

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da, KTTO’yu “sahte kahramanlık” ve “sahte milliyetçilikle” suçladı.

Kaptan, “Bizimle birlikte olduğunu göstermek için büyük bir çaba sarf eden Ticaret Odası, çalışanlarla ilgili herhangi bir mücadele olduğu zaman emek düşmanlığını ortaya koyuyor” dedi.

KTTO’nun ilgili tutumunun sürmesi halinde, odanın üyelerine yönelik eyleme gitme uyarısında bulunan KTAMS Başkanı Kaptan, “Bu açıklamaları yapanların adını sergilemekten, yönetim kurullarını sergilemekten ve de bizim üyelerimizin buralara karşı ambargo koymalarını talep etmekten de asla kaçmayacağız ” dedi.

Ülkesini sevdiğini göstermenin en etkili yönteminin, vergi mükellefiyetlerinin yerine getirilmesi olduğunu belirten Kaptan, “Yanımızda dostumuz ve yoldaşlarımızla bu yolu yürürüz. İçimizde her an arkadan bıçaklayacak, her an çelme takacak yoldaş istemiyoruz. Bunu değerlendireceğiz ve Kıbrıs konusu dahil olmak üzere onlarla bir araya geleceğiz” dedi.
Editör: TE Bilisim