Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümette bir sorun olduğunu ama krize dönüştüğünü söyleyemeyeceğini kaydetti. “Hükümette kriz olması başka, bazı anlaşmazlıklar olması başkadır” diyen Yorgancıoğlu, her koalisyon hükümetinde anlaşmazlıklar olabileceğini belirtti.

Yorgancıoğlu, bir üniversitede öğrenciler arasında yaşanan gerginlikle ilgili tedbir alınacağını söyledi. Yorgancıoğlu, Rum tarafında oynanan bir maçta Türk bayrağı yakılması olayını da kınadı.

Başbakan Yorgancıoğlu, evrak sahteleme suçundan iki kişinin mahkum edilmesi konusunda, “Evrak sahteleme, imza taklit etme olayının mahkemelerce yargılanmış ve cezalandırılmış olması da bizim geçmişte ve bugün söylediğimiz ‘yapanın yanına kalmayacak’ iddiamızın da hayat bulmuş bir şeklidir. Bu bakımdan önemlidir” dedi.

Bakanlar Kurulu bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplandı. Yorgancıoğlu, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmede bulundu.

“TEDBİR ALMAK DURUMUNDAYIZ”

Bir üniversitede öğrenciler arasında yaşanan gerginliği değerlendiren Yorgancıoğlu, “Ülkemiz bir üniversiteler ülkesi. Eğitimin önemsendiği, bir sektör olduğu bir ülke. Ancak üniversitelerimizde, bazı dönemlerde, öğrenciler arasında istenmeyen gerginlikler ve çatışmalar yaşanıyor. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde bir üniversitemizde tekrarlanmıştır” dedi.

Yorgancıoğlu, herkesin, üniversitelerin eğitim yuvası olduğunu bilmek zorunda olduğunu belirterek, “Üniversitelerin bunun dışında faaliyetlerle tanınmasını sağlamak kimsenin haddinde olmamalıdır” diye konuştu.

Ülkeye gelen öğrencilerin, eğitim amaçlı geldiklerini bilmeleri ve buna uygun şekilde davranmaları gerektiğini söyleyen Yorgancıoğlu, en büyük temennisinin bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması olduğunu vurguladı.

Yorgancıoğlu, “Ancak hükümet olarak bizler de yaşanan olaylar karşısında, adaletli ve tarafsız olmak kaydıyla, tedbirler almak durumdayız. Hiç kimseyi düşüncesinden veya yaşadığı bölgeye göre değerlendirerek bir sonuç üretmemek gibi bir sorumluluğumuz vardır” dedi.

“BAYRAK YAKILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Başbakan Yorgancıoğlu, geçtiğimiz hafta sonu, Rum tarafında oynanan bir maçta, her iki takım da Rum olmasına rağmen bazı taraftarların Türk bayrağı yakmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bayraklara, hangi ülkeye ait olursa olsun, saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, Güney Kıbrıs’ta yaşanan Türk bayrağının yakılması olayını kınadıklarını belirtti.

“YAPANIN YANINA KALMAYACAK”

Yorgancıoğlu, Başbakanlık eski müsteşarlarından Mustafa Tokay ile Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) eski Sınav İşleri Müdürü Emir Emirkanı’nın evrak sahtelemek suçundan yargılanarak, mahkum edilmiş olmasına da değindi.

Başbakan Yorgancıoğlu, “Evrak sahteleme, imza taklit etme olayının mahkemelerce yargılanmış ve cezalandırılmış olması da bizim geçmişte ve bugün söylediğimiz ‘yapanın yanına kalmayacak’ iddiamızın hayat bulmuş bir şeklidir. Bu bakımdan önemlidir” dedi.

Yorgancıoğlu, bundan sonra da kamu kaynaklarının haksız yere tüketilmesi ve benzeri olayları yaşatanların peşini bırakmayacaklarını belirtti.

“HÜKÜMETTE KRİZ DEĞİL SORUN YAŞANIYOR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yorgancıoğlu, hükümette kriz değil, sorun yaşandığını söyledi.

“Hükümette kriz olması başka, bazı anlaşmazlıklar olması başkadır” diyen Yorgancıoğlu, her koalisyon hükümetinde anlaşmazlıklar olabileceğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Bunlar zaman içinde çözülebilir de, eğer hükümeti bozacak kadar büyük bir noktaya ulaşırsa da, ki öyle bir iddiam yoktur şu anda, öyle bir sonuç çıkar. Ama bugün için bir hükümet krizi noktasında olduğumuzu ben kendi açımdan düşünmüyorum” dedi.

Yorgancıoğlu, bir sorun olduğunu ama krize dönüştüğünü söyleyemeyeceğini ifade etti.

“YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ”

Yeşil Hat Tüzüğü ile ilgili bir konuyu değerlendiren Yorgancıoğlu, Ticaret Odası’nın tüzüğe konu olan ürünlerin sayısının artırılmasına ve Avrupa Birliği standartlarının yakalanmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Yorgancıoğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin adada olmasının, bu görüşlerin aktarılmasında fırsat yarattığını ve bu fırsatın değerlendirildiğini ifade etti.

Mali yardımın artırılması konusunda da talepleri olduğunu belirten Yorgancıoğlu, “Mali yardımın geçmişten farklı olarak daha uzun bir Avrupa Birliği bütçe dönemine denkleştirilmiş olması, yani bir yıl olmaktan ziyade 7 yıllık periyoda yayılmış olması önemli bir gelişmedir” dedi. 
Editör: TE Bilisim