BAY-SEN genel sekreterlik görevinden istifa eden Cafer Özsoykal, sendika başkanı Salih Sakallı'nın BRT çalışanlarını felakete süreklediğini iddia etti. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2014 yılına ne yazık ki mali kriz ile girmiş olup, Ocak ayından beri bütçeden kaynaklanan nedenden dolayı ancak maaşlar ödenebilmekte, Toplu İş Sözleşmesi gereği yapılması gereken ek ödeneklerde ise aksamalar yaşanmaktadır. 

2014 yılı için öngörülen Kurum bütçesi geçmiş yıllarda yapıldığı oranda artış öngörülerek hazırlanmışken ve bu sene personel sayısı ve giderlerinde bir artış olmamışken şimdi ne oldu da bütçe yetmez oldu?  

1997 yılından beri her seçim arifesinde kaç kişinin işe alındığına bakılırsa Kurum’un bugün yaşamakta olduğu ekonomik çıkmazın sebepleri açıkça görülecektir. Bu konuda, istihdam edilen hiçbir mesai arkadaşımın zerre kadar suçu yoktur. Onlar, yıllardır verdikleri emek ve alın terlerinin karşılığını almaktadırlar. Esas suç, istihdamları yapan dönemin hükümetleridir. Onlar ki, istihdam ettikleri personel oranında bütçeye tek kuruş katkı koymayanlardır. Sürekli personelin, emeklilik iştirak payı fonundaki birikimlerine el uzatıp, günü kurtarmaya çalışarak bütçe açığını bu şekilde kamufle etmeye çalışanlardır.

Bugün geldiğimiz noktada, söz konusu fondaki birikimler sıfırlanmış olup, ne bütçeye bu fondan aktarma yapılabilmekte ne de emekliye ayrılan veya ayrılacak olanların ikramiyeleri ödenebilmektedir. Bu nedenle, BRTK’nın ekonomik anlamda kurtuluşu ve çalışanlarına gelecek endişesinden uzak, huzurlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratılması için BAY-SEN Yönetim Kurulu olarak yetkili merciler ile müteaddit defalar görüşmeler yapılmış, çıkış yolu için uzlaşı aranmıştır.

Kurum bütçesindeki açığın kapatılmasına yönelik, hükümetin ek bütçe katkısı, Kurum yönetiminin personel giderlerinde yapacağı tasarruf ve sendikanın ek ödeneklerden makul oranda yapacağı özveri ile uzlaşıya ramak kaldı derken, sendika yönetimi bunu “taviz” olarak değerlendirip müzakere sürecini tıkayıp verilen sözden dönmüştür.

Geçtiğimiz hafta, BRTK Yönetim Kurulu’nun yetkili kıldığı ve aralarında iki BRTK çalışanı yönetim kurulu üyesi arkadaşımızın da bulunduğu komiteden sendikamıza ulaştırılan yeni toplu iş sözleşmesi öneri taslağı, sendika yönetim kurulunda görüşülmeye başlanmış, tartışmaya açılmış, gerekmesi halinde üyeye danışılması hususunda görüş alışverişinde bulunulduktan sonra ani bir kararla, olumlu veya olumsuz bir yanıt dahi verilmeden “çadır eylemi” kararının alınması kafalarda birtakım soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur. 

29 yıllık meslek hayatımda, başkanlık ve BRTK Yönetim Kurulu Üyeliği de dahil olmak üzere, her kademesinde görev yapmaktan onur duyduğum BAY-SEN, bugün maalesef üyesinin görüşüne saygı duymayan, hiçbir görüş ve öneriyi üyesiyle paylaşmayan, farklı düşüncelerin dile getirilmesine fırsat tanımayan, eyleme katılmayan üyesini ikna etmek yerine sözlü ve fiziki saldırı uygulamaktan çekinmeyen, kurumu ve çalışanları hiç düşünmeyen, uzlaşı değil kaosa oynayan, amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olan, kişisel ve siyasal hesaplaşmalara sendikayı alet eden sendika başkanının sayısal çoğunluğunun hegemonyası altına girmiş bulunmaktadır.

Bu nedenle, böylesi bir sendika başkanının anti demokratik ve despotça tavırları neticesinde, BRTK ve çalışanlarını felakete sürükleyen, maceraperest düşünce ve zihniyetle aynı yolu yürümek, yanlış karar ve eylemlere destek vermek bir zuldür. Bu gerçekten hareketle bugünden itibaren BAY-SEN Genel Sekreterliği görevinden istifa ediyorum.

Kurumun yaşatılması, çalışanların iş güvencesi içinde emeğinin karşılığını alabileceği, herkese söz hakkının tanındığı, kişisel ve siyasal hesaplaşmalardan arınmış, asgari müştereği BRT’li olma noktasından hareketle, her görüşe değer verilip, dışlanma ve ötekileştirmenin yaşanmadığı demokratik bir ortamın hayat bulması için, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de en ön saflarda mücadele edeceğimi bildiririm. Son olarak, duyarlı sendika yönetim kurulu üyeleri ve tüm çalışanları bu yönde tavır koyup, sorgulama ve doğru bilgiye ulaşma yönünde ısrarcı olmalarını talep eder, bugüne kadar bana destek veren tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim."

Saygılarımla
Cafer ÖZSOYKAL
BAY-SEN Genel Sekreteri

Editör: TE Bilisim