İstanbul’u dünyanın ilk 10 finans merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle hareket eden sermaye piyasası aktörleri, KKTC’li şirketleri yakın markaja aldı.

KKTC’de düzenlenen toplantıda konuşan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Kıbrıslı firmalara buradan sesleniyorum, başımızın üzerinde yeriniz var, gelin. Size her türlü desteği vereceğiz, Borsa İstanbul’da siz de yerinizi alın” dedi…

Kıbrıs Rum Kesimi’nin düştüğü mali krizi örnek gösteren SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise, “Avrupa halen krizin etkilerini üzerinden atamadı. Rum kesiminin durumu ortada. Bunu örnek alın. KKTC’ye her türlü sermaye desteği vermeye hazırız. Gelin piyasalarınızı güçlendirin” dedi.

Sermaye piyasalarının aktörleri Kıbrıs’a çıkarma yaptı. KKTC Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen “Küresel Gelişmeler Işığı Altında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomisi ve Sermaye Piyasaları” başlıklı panele Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus, bankacılar, KKTC yetkilileri ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı. KKTC’li şirketlerin Türkiye’de halka açılması başta olmak üzere sermaye piyasaları aracılığıyla yavru vatana yeni açılımların kazandırılmasının amaçlandığı panelde Kıbrıs ekonomisinin geleceğine ışık tutuldu.

Türkiye’de halka açılan ilk Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şirketi olan ve toplantıya ev sahipliği yapan Merit International Hotels & Resorts’ün Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Kıbrıs’ta yatırım yapmak çok zor bir süreçti. Ancak, bugün geldiğimiz noktada KKTC dünyada tercih edilen turizm destinasyonlarından biri haline geldi. Biz bu güçten cesaret alarak Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıl temmuz ayında işlem görmeye başladık. İnşallah bizi başka yatırımcılar da takip edecek” dedi.

MERİT’İ ÖRNEK ALIN

KKTC’nin dünyada haksız bir izolasyona uğradığını vurgulayan Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, buna rağmen gelişen ekonomileri sayesinde yaşanan küresel krizlere göğüs gerdiklerini söyledi. Rum kesiminin mali sorunlar nedeniyle duvara tosladığını ve Rus paralarına muhtaç kaldığını belirten Tatar, “KKTC olarak dünya ülkeleri arasında yerimizi alıyoruz. Burada yatırım yapan şirketlerimiz ana vatanda halka açılıyor. Diğer şirketlerimizin de Merit Grubu’nu örnek alarak Borsa İstanbul’da halka açılmalarını temenni ediyoruz” dedi.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, son yıllarda Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeleri gururla takip ettiklerini söyledi. Küçük, İstanbul’un dünyanın 10 büyük finans merkezinden biri olma hedefinin kendileri için de önemli bir sinerji yaratacağını söyledi.

KKTC BANKALARI DIŞA AÇILSIN

Panele katılan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önümüzdeki 30 yıl içerisinde yabancı sermaye kavramının tamamen ortadan kalkacağını, dünya finans piyasalarının entegre bir yapıya ulaşacağını söyledi. KKTC’nin bugün sağlam bir finansal yapıya sahip olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “Hükümet olarak özel sektöre bankalarımızla güçlü destek veriyoruz. Şimdi KKTC bankacılık sektörünün dışa açılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye üzerinden bankacılık sektörünü dışa açmalıyız” dedi.

GELİN PİYASALARINIZI GÜÇLENDİRİN

Dünya genelinde paranın yönünün batıdan doğuyu kaydığını ve bu süreçte güçlü finans piyasalarına sahip ülkelerin öne çıktığını hatırlatan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş,

“Dünya küçülürken Türkiye ekonomisi son 10 yılda yüzde 5 büyüdü. Borsamız geçen yıl yüzde 55 artarak dünyanın en hızlı performans gösteren piyasalarından biri oldu. Bugün, ülkelerimizin geleceği için ulusal tasarruf oranımızı artırmamız gerekiyor. Burada finans piyasalarına büyük önem verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde bugün Güney Kıbrıs’ın yaşadığı sorunla karşı karşıya gelinmesi uzak ihtimal değil. Bunu örnek alarak özel sektörümüzün rekabet gücünü artırmamız gerekiyor. Biz bu süreçte KKTC’ye her türlü sermaye desteğini vermeye hazırız. Gelin piyasalarınızı güçlendirin” dedi.

BORSA İSTANBUL’DA YERİNİZİ ALIN

İstanbul’u dünyanın ilk 10 finans merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle hareket ettiklerini belirten Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un, öncelikle Türkiye’ye yakın bölgeleri daha sonra da Asya’nın doğusu ve diğer merkezlerdeki şirketlerin sermayelerini halka açtıkları güçlü bir finans merkezi olacağını söyledi. Şu anda 45 ülkede 8 iş ortağıyla gerçekleştirilen anlaşmalarla bu süreci hızlandırdıklarını dile getiren Turhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu vesileyle 10 Temmuz 2012’de Merit Turim Grubu’nun halka arz töreninde yaptığım daveti tekrarlamak istiyorum. KKTC’deki firmalarımızı Borsa İstanbul’a bekliyoruz. Yavru Vatan’daki şirketlerimiz baş tacı edilecek, el üstünde tutulacaktır.”

Editör: TE Bilisim