Değirmenlik-Girne dağ yolunda salı sabahı meydana gelen 3 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı trafik kazası, bugün öğrencilerin ve Sendikal Platform’un Başbakanlık önünde düzenlediği eylemle protesto edildi. Eylemde hükümet trafik güvenliği için önlem ve saatleri geri almaya çağrıldı.

Yüzlerce öğrenci sabah saatlerinden itibaren Başbakanlık önünde eyleme başlarken, 10.00-13.00 saatleri arasında genel grev ilan eden Sendikal Platform’a bağlı sendikalara üye yüzlerce çalışan da Başbakanlık önündeki eyleme katıldı.

Siyah giyen eylemciler sendikaları önderliğinde, kortejlerle siyah pankartlar taşıyarak Başbakanlık önüne yürüdü.

Zaman zaman gergin anların ve arbedenin yaşandığı eylemde, Başbakanlık’ın demir sürme bahçe kapısı defalarca zorlandı ve bir süre sonra kırıldı; içeri giren bazı eylemcilerle polis arasında itişme oldu.

Kapının ilk zorlanmasının ardından kalkanlı ve coplu polisler de Başbakanlık bahçesinde yer aldı. Başbakanlık avlusuna giren iki kadın eylemcinin, polislerce dışarı çıkarılırken zaman zaman sürüklendiği gözlemlendi.

Eylemciler kapıyı zorlarken, bazı öğretmenler ve sendikacılar sık sık öğrencilerin geride durması için uyarı ve duyuru yaptı.

SLOGANLAR ATILDI

Eylem boyunca, “Yağmur yağıyor seller akıyor katil devlet camdan bakıyor”, "Yağmur bizim göz yaşımızdır", "Mercedesler satılsın, yollar yapılsın", "Yollar yapılsın, yollar bize mezar olmasın", "Öğretmenim burada katil var",” Katiller”, "Herkes burada Başbakan nerede?", “Karanlıkta okula gidilmez”, “Suudi değil Avrupa”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Hükümet istifa”, “Devlet rahat uyudun mu?”, “Katil hükümet hesap verecek”, “Sıra bize gelmeden biz size geldik” sloganları atılırken, “Büyümez ölü çocuklar, “Yeter artık sorumlular hesap vermelidir”, “Devlet okullarındaki çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız” yazılı pankartlar taşındı.

“ÖYLE BİR ÖLSEM…”

Yağmur altında süren eylemde Sendikal Platform adına tek konuşmayı Tıp-İş Başkanı Dr.Sıla Usar İncirli yaptı. Salı günkü kazada 3 kişinin ölümü nedeniyle acılarının büyük olduğunu vurguladı ve ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İncirli, Aziz Nesin’in “Öyle bir ölsem” adlı şiirini okudu, eylemciler de tekrarladı.

Dr. Sıla Usar İncirli, saatlerin uygar ülkelerin saati gibi geri çekilmesini istedi.

3 BAKANA İSTİFA ÇAĞRISI

İncirli, “vatandaşlarının yollarda ölmesine göz yumduğu gerekçesiyle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın; öğrencilerin güvenli şekilde okullarına ulaşımını sağlayamadığı gerekçesiyle Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’nın ve denetimsiz işçi çalıştırdığı gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın istifa etmesini” de istedi.

İncirli, saatler geri çekilene dek eyleme devam edeceklerini söyledi.
Eylem daha sonra sloganlarla ve zaman zaman artan tansiyonla devam etti ve 13.45 sıralarında tamamlandı.

Polis basın subaylığı eylemde herhangi bir tutuklama yaşanmadığını belirtti.


Editör: TE Bilisim