KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu başkanlığında, Komisyon üyeleri Prof. Dr. Biran Mertan, Halil Mısırlı, Serap Safer ve Ayça Kurnaz’dan oluşan heyet, “İşbirliği Olanaklarını Geliştirme ve Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Hazırlanmasına” yönelik olarak Ankara’ya çalışma ziyareti düzenledi.

CENGİZ ERİŞİR’İ ZİYARET

Komisyondan verilen bilgiye göre, Hasan Karaokçu başkanlığındaki heyet ilk olarak, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığını ziyaret ederek bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı açılışında konuşan Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkan Vekili Cengiz Erişir “Türkiye’nin arz ile mücadelede; uyuşturucu kaçakçılığına yönelik suçları insanlık suçu olarak kabul eden; uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede sıfır tolerans prensibini benimseyen; yeni çıkan psikoaktif maddelere karşı hızlı ve etkin bir müdahale sistemi geliştirilmesi gerektiğini savunan bir politika benimsediğini” vurguladı.

Dünyadaki ve Türkiye’deki terörist faaliyetler nedeniyle çok hassas bir dönemden geçildiğini, başta PKK/KCK terör örgütü olmak üzere terör örgütlerinin önemli kaynaklarından birinin uyuşturucudan elde edilen gelir olduğunu, bu gerçeğin BM ve diğer uluslararası kuruluşların raporlarında açık bir şekilde yer aldığına dikkati çeken Cengiz Erişir, “Uyuşturucu ile uluslararası mücadelede işin bir yönünün uyuşturucu bağlantılı terör suçlarıyla mücadele, diğer bir yönünün ise Avrupa’da üretilen sentetik uyuşturucuların yarattığı tehlikeyle mücadeledir” dedi.

SENTETİK UYUŞTURUCULAR

Uluslararası raporlarda da ifade edildiği gibi sentetik uyuşturucuların tüm dünya ülkeleri için ciddi boyutlara ulaşan bir tehlike olduğunu ve uyuşturucu politikalarında sentetik uyuşturucularla mücadeleye daha fazla önem verilmesi gerektiğini anlatan Erişir, “Güçlü aile bağları ve sağlıklı bir aile içi iletişim, çocuk ve gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için en önemli koruyucu faktörlerden biridir” şeklinde konuştu.

Kurumların uyumlu çalışması dışında, uyuşturucu ile mücadelenin sadece güvenlik sorunu olarak görülmesi dolayısıyla, diğer ilgili kurumlar ve ailelerin konudan uzak durduğunu ifade eden Erişir; arzla mücadele, tedavi, rehabilitasyon ve önleme çalışmalarının ortak anlayışla yürütülmesi gerektiğini dile getirdİ.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun liderliğinde bir buçuk yıl önce gerçekleştirilen Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’nın bu yönde atılan adımlara ciddi ivme kazandırdığının altını çizen Erişir, “Bu çalışmaların kısa ve orta vadeli olumlu sonuçlarını alıyoruz, uzun vade de ise uyuşturucu sorununu, toplumumuzun gündeminde yer alan bir problem olmaktan çıkarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Erişir, Polisin uyuşturucu ile mücadele alanındaki operasyonel etkinliğinin Başbakan Davutoğlu’nun talimatı ile kurulan Narkotimlerin devreye sokulması ile çok başarılı bir düzeye ulaştığını ve yakalama oranlarının 2 katına çıktığının gözlemlendiğine işaret etti.

HASAN KARAOKÇU

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokuçu da yaptığı konuşmada, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkan Vekili Cengiz Erişir’e çalışma ziyareti konusunda gösterdiği duyarlılık ve hazırladıkları üst düzey program nedeniyle heyeti adına teşekkür etti.

Komisyon çalışmaları ve yaptıkları araştırmalar çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’taki uyuşturucu sorununun boyutları konusunda bilgiler veren Karaokçu, yaptırdıkları bilimsel araştırmalar ve hazırladıkları diğer raporlardan oluşan bir dosyayı Erişir’e takdim etti.

“BAŞARILAR BİZİ GURURLANDIRIYOR”

Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı’nın gerek ulusal düzeyde, gerekse uluslararası düzeyde düzenledikleri çok başarılı operasyonların kendilerini gururlandırdığını vurgulayan Karaokçu, uluslararası raporlarda da bu başarıların açık şekilde yer almakta olduğuna işaret etti.

Karaokçu, bu başarıyı KKTC’de de yakalamak için, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı bilgi ve deneyimlerinden faydalanma konusunda verdikleri destekten dolayı Cengiz Erişir’e teşekkür etti.

Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Bilim Kurulu heyeti ile görüşen Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Başkanlığı heyeti, daha sonra Ankara Gölbaşı’nda bulunan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü’nü ziyaret etti. 
Editör: TE Bilisim