Başbakan Faiz Sucuoğlu, ekonomiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, 16 Ekim-16 Aralık tarihleri arasında TL'nin dolar karşısında yüzde 59 değer kaybettiğini söyledi.

Sucuoğlu, son bir ayda yaşanan değer kaybın yüzde 50,9'luk olduğunun altını çizdi. Sucuoğlu, 2021 yılında ise değer kaybının yüzde 91.22 olduğunu vurguladı.

İşte Sucuoğlu’nun basın toplantısında öne çıkan ifadeler:

Özellikle döviz kredisi kullananlar kredi ödemelerinde zorlanan vatandaşları biliyoruz. Kolaylıkla yapılandırma yapabilmeleri amacıyla kredilerin yeniden yapılandırma süresini 31 Mart 2022’ye kadar uzatıyoruz.

Kredilerin talep edilmesi halinde daha uzun vadede daha düşük taksitlerle istenirse ödemesiz dönemlerde sağlanarak ödeme güçlerini olumlu etkileyecek şekilde yapılandırılmasını sağlamayı hedefliyoruz.  İyileştirilmiş krediler için iyileştirilmiş faiz de dahil ödemesiz dönemin süresini uzatılacak vadenin ve düşürülecek taksit tatarının müşterileriyle bankaları arasında varılacak mutabakatla belirlenmesi doğaldır.

Yapılacak her türlü yapılandırılmalar taksit, erteleme, veya vade uzatılması masrafısz olup her türlü pul, vergi ve resim harcından uzak tutulacaktır. 

Bankalarla ilgili yapılandırma konusunda sorun olursa merkez bankası katkı koyacaktır.

Yüzde 13 faiz oranıyla 150 milyon TL tutarında ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere 36 ay ödemeli kredi portföy başvuruları başladı. Yararlanmak isteyen vatandaşlar, bankalarına başvurmalı. 

Gemiler için ödenen harçlar ve ücretlerle ilgili kur sabitlemesine gidiyoruz. Doları 10 TL olarak sabitleyeceğiz.

Telekomünikasyon Dairesi’nden uyarı… Telekomünikasyon Dairesi’nden uyarı…

Enflasyon muhasebesine geçişle ilgili çalışma yürütüyoruz. Sabit varlıkları yeniden değerlendirme fonuyla, yabancı yatırımcıya teşvik için, ödenmiş sermayeyle ilgili bilançolarla ilgili, şirketler yasasında değişim sözüm konusu. Yerli üretimin tüketimini teşvik etmek amacıyla çalışmalarımız devam edecek. 

Eş zamanlı hem merkez bankası hem de bankalar birliği gerekli alt düzenlemelerinin yapılmasını duyurulmasını sağladık.

Kredilerin talep edilmesi halinde daha uzun vadede daha düşük taksitlerle istenirse ödemesiz dönemlerde sağlanarak ödeme güçlerini olumlu etkileyecek şekilde yapılandırılmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Asgari ücret seçim öncesi muhtemelen belirlenecek.

Editör: Haber Merkezi