Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, futbol konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili tavrının, ülkenin kendi kurumlarına sahip çıkma taleplerinden kaynaklandığını vurguladı.

Yorgancıoğlu, Türkiye ve kurumlarıyla elbette ilişkiler kurulacağını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk güncel konuşmayı yapan UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, hükümetin icraatlarını yorumlayarak eleştiriler yaptı; “Ülke her alanda kaos yaşıyor” dedi. 

Sunat Atun, konuşmasının başında Meclis’in verimsiz olduğunu, her gün bir eyleme sahne olduğunu belirtti.

Başbakan’ın 3 yıl önce kol kola eylem yaptığı kişilerin eylemleri için “eylemlerin anlamı kalmadı” dediğini kaydeden Atun, ülkede ekonomik sorunların arttığını, çek yasağına girenlerin rekor kırdığını; Başbakan’ın tek elle tutulur icraat olarak kendi bakanlığı döneminde planlanan faiz destekli kredileri savunduğunu öne sürdü.

Hükümetin sadece kaos ürettiğini; hükümet imkanlarıyla siyasi örgütlenmelerini artırmaya çalıştığını öne süren Atun, Altınkum bölgesine elektrik çekildiğini, hangi amaçla, hangi kaynakla çekildiğini ve onaylandığının soru işareti olduğunu söyledi.

Atun, “sadece yandaşları için icraat yapan hükümetin” geçmişteki sözlerinin vatandaşlarca hesabını sorduğunu belirterek ortada çökmüş bir zihniyet bulunduğunu savundu.

Ülkenin dün Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın karşılıklı atışmalarıyla çalkalandığını, ortada çok uç sözler bulunduğunu kaydeden Sunat Atun, Futbol Federasyonu konusundaki gelişmeleri yorumladı.

Atun, açılım yapmaya yarayacak her türlü girişime, hükümetlerin el uzatmak zorunda olduğunu belirterek Başbakan’ı eleştirdi.

Hükümeti geçerli bir vizyonu olmamakla eleştiren Sunat Atun, Eylük 2013’te kurulan hükümetin 18. ayına girdiğini ancak halen ekonomik yol haritası olmadığını, düşe kalka yol aldığını savundu.

Eğer Türkiye Futbol Federasyonu’nun şube açması Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu hiçe saymaksa, Türkiye ile öteki alanlarda birçok işbirliği olduğuna dikkat çeken Atun, “Dümeni kopmuş gemi gibi savruluyorsunuz. O yüzden birlikte yürüdüğünüz herkes sizi dün başka bugün başka yapmakla suçluyor. En idealist arkadaşlar bile çark etti” dedi.

Sunat Atun, kendi dönemlerinde Kalkınma Bankası’na tek bir istihdam yapmadıklarını söyledi.

“Art niyet TFF’nin girişiminin neresindedir, bunu açıklamanızı bekliyoruz” diyen Sunat Atun, ülkenin her alanda kaos yaşadığını savundu. 

Eylemcilerin fırsatçı olarak suçlanırken, eylemcilerin de hükümeti fırsatçı diye değerlendirdiğini belirten Sunat Atun, “Başbakan için Göç Yasası ifadesi artık kalkmıştır” dedi.

Sunat Atun, ekonomi yönetimi alanında ciddi bir boşluk bulunduğunu belirterek, hükümetle birlikte Meclis’in de iflas ettiğini, üretkenliğini kaybettiğini, yapının çöktüğünü öne sürdü.

Akaryakıttaki indirimin vatandaşa yansımadığını, aradaki farkın Fiyat İstikrar Fonu’na daha çok aktarıldığını ve yerel gelirlerin bu nedenle arttığını belirten UBP Gazimağusa Milletvekili Atun, hükümetin bu konudaki uygulaması yüzünden halka 54 milyon TL vergi yükü geldiğini savundu.

Devlet gelirlerinin, vergileri artırmakla artırılamayacağını belirten Atun, tüm sektörlerin üretken hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

YORGANCIOĞLU

Atun’u yanıtlayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, teşvikler ve istihdamlarla ilgili bilgi verdi.

İki ülke veya kurumları arasında işbirlikleri yapılmasının ve protokoller imzalanmasının doğal olduğunu, bunlar yapılırken iki tarafın da beklenti ve çıkarlarının gözetildiğini söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, TFF’nin KKTC’ye geldiğini ancak KTFF’ye gitmediğini ve muhatap kabul etmediğini hatırlatarak, “Sunat bey kusura bakmasın, biz böyle bir ilişkiyi doğru bulmayız” dedi.

Yorgancıoğlu, hükümet ortaklarının tavrını doğru bulmadıklarını söylediğini, söylemeye devam edeceğini belirtti.

“İÇERİĞİNİ ANLATMAYA ÇEKİNİRİM, SKANDAL OLUR”

TFF’nin FIFA’ya yazdığı mektuba değinen Başbakan, “Ben içeriğini anlatamaya çekinirim, siyaseten skandal olur” dedi.

FIFA’nın KTFF’yi muhatap alıp yazı gönderdiğine işaret eden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TFF’nin mektubundan TC Dışişleri’nin haberi olup olmadığından da emin olmadığını söyledi.

“Biz kendi kurumlarımıza sahip çıkmak zorundayız” diyen Yorgancıoğlu, tavırlarının kurumlara sahip çıkma taleplerinden kaynaklandığını; Türkiye ile elbette ilişki kurulacağını söyledi. 

İki barem tablosundaki farkı kaldırmak için girişimlere başladıklarını, HP’yi buna göre ödediklerini hatırlatan Başbakan, “Yani yarattığınız anomaliyi düzeltmeye başladık. Temmuz ayında bunun tekrarı olacak. Daha çok verme şansımız varsa alt kademelere, daha çok vereceğiz” diye konuştu.

“DAHA DENGELİ BİR FORMÜL”

28 Şubat’a kadar sorunları çözmek için protokol yaptıkların kaydeden Yorgancıoğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve daha dengeli bir dağılım formülü üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Sendikaların eylem hakkı olduğunu belirten Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kimseye niye eylem yaptıklarını sormadıklarını kaydetti.

Yorgancıoğlu konuşmasını “Lütfen kurumlarımıza sahip çıkalım, ben mektubu sizinle paylaşırım, vahameti göreceksiniz” diyerek tamamladı.

Yerinden söz alan TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, Başbakan’ın tavrını takdir ettiğini ancak Gençlik Spor Bakanlığı koordinasyon ofisi konusunda da benzer bir tavır beklediğini söyledi ve ne zaman açıklama yapılacağını sordu.

Başbakan da iki kurumun böyle bir protokol imzaladığını, bunun futboldaki duruma benzemediğini söyledi.

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da, Meclis Başkanı Sibel Siber’in CAS çalışanları konusunda söz verdiğini savunarak Başbakan’a bu konuda soru yöneltti. Başbakan da bilmediği bir konuda konuşamayacağı yanıtını verdi.

Yeniden söz alan UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Kıbrıs Türk halkı adına TC halkından özür dilediğini, bu kadar temel konuda bir hükümetin ortak aklı olması gerektiğini söyledi.

CAS EYLEMCİLERİ TEPKİ GÖSTERDİ, OTURUMA ARA VERİLDİ

Atun’un konuşması sürerken oturumu izleyen CAS çalışanları Başbakan’a “Biz de bir kurumuz, evimize ekmek götürmek isteriz, devlet güvencesi isteriz” diyerek tepki gösterdi ve açıklama istedi. Tartışmaların yaşanması üzerine oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, toplantıya ara verdi.
Editör: TE Bilisim