Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades, Kıbrıs sorununda Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderlerle BM Genel Sekreteri`nin yer alacağı üçlü bir görüşmenin ancak BM gözetimindeki barış müzakerelerinde 14 Eylül`de ilerleme elde edilirse yapılabileceğini söyledi.

Anastasiades, “Çok taraflı bir konferans ancak `Eğer bu tür bir konferans toplanmasına izin verecek böyle bir ilerleme olduğunu düşünürsem olabilir” dedi.

Kıbrıs Türk Toplumu liderinin üçlü görüşmeyle ilgili açıklamasını ve New York`ta Eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu oturumu sırasında beş taraflı bir konferans olacağını yorumlaması istenen Rum lider, üçlü bir görüşmenin, iki liderin yoğunlaştırılmış müzakerelerin şimdiki turunu bitirecekleri 14 Eylül`e kadar bir ilerleme sağlanması halinde olabileceğine dikkati çekti.
Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı, yaz tatili için verilen kısa aradan sonra BM gözetiminde yoğunlaştırılmış müzakerelerin yeni turu çerçevesinde Çarşamba günü üçüncü görüşmelerini yaptılar.
İki liderin 2 Eylül Cuma, 6 Eylül Salı, 8 Eylül Perşembe ve 14 Eylül Çarşamba günü de görüşme yapmaları planlandı.

Nicos Anastasiades şöyle devam etti:

“Çok taraflı (konferans) ancak, buna izin verecek bir ilerleme sağlanırsa yapılabilir. Hiçbir yere götürmeyecek başarısız konferanslar sadece müzakereler üzerinde bir mezar taşı olabilir. Ve bu hem Sayın Akıncı ve tabii ki (BM Genel Sekreteri`nin Özel Danışmanı) Espen Barth Eide tarafından anlaşılmıştır.”

“Sonuç olarak 14 Eylül`e kadar sadece üçlü bir görüşme yapılmasına değil bir aşamada çok taraflı bir toplantıyı teşvik edecek böyle bir ilerleme olmazsa yapılmayacaktır.”

“Benim Kıbrıslı Türk liderin dediği gibi beş taraflı konferans değil çok taraflı demem için sebeplerim vardır.”
Kıbrıs, Türkiye`nin ada toprağının % 37`sini istila ve işgal etmesi dolayısıyla 1974`ten bu yana bölünmüş bulunuyor. Adanın federal bir çatı altında yeniden birleştirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde görüşmeler yapılıyor.


Kıbrıs Haber Ajansı
Editör: TE Bilisim