Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, POGO Kadın Hareketi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ledra Palace’taki Kıbrıs Toplum Medya Merkezi (CCMC) binasında bir araya gelerek ortak açıklama yaptı.

CTP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, hazırlanan ortak deklarasyonu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’a şahsen ileten kadınlar, Mehmet Ali Talat-Dimitris Hristofyas yakınlaşma belgelerindeki kazanımları muhafaza ederek, BM gözetimindeki barış sürecinin en kısa zamanda yeniden başlaması ve “her türlü kışkırtıcı” eylemin sona erdirilmesini talep etti. 

CTP Kadın Örgütü Genel Başkanı Sibel Sorakın ve POGO Hareketi Genel Başkanı Skevi Kaukouma imzalı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a iletilmek üzere Buttenheim’e verilen mektupta, güç politikalarının yüz yüze müzakerelerin yeniden başlamasının önünde engel teşkil ettiği ve kabul edilemez mevcut durumun devam etmesine neden olduğu belirtildi. 

Tarafların üzerinde uzlaşabileceği çözüm ihtimalini berhava etmekten kaçınılması için uyarılara yer verilen mektupta, “Bu vesile ile tüm Kıbrıslıların insan haklarını güvence altına alacak ve ülkemizin askersizleştirilmesini sağlayacak bir çözüme olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz” denildi. 

“BARIŞIN SÜRDÜRÜLMESİNİ KADINLAR SAĞLAYACAK”

8 Mart nedeniyle her iki toplum liderine de Kıbrıs’taki barış inşa sürecinde kadınlar olarak oynanabilecek rolün önemini yeniden hatırlatan mektupta, kadınların karar alma mekanizmalarında yer almadığı sürece barışın sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını vurgulayan BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 numaralı kararı hatırlatıldı. 

Mektup şöyle son buldu: 

“FEDERAL ÇÖZÜM TEK YOL”

“Kıbrıslı kadınlar olarak bizler, ortak amaçlarımıza ulaşabilmek için her türlü sınırın ötesinde ve daha ileri inisiyatifler alarak bir arada mücadele etme kararlılığında olduğumuzu tekrar vurgularız. Federal çözümün, ülkemizin geleceği için paylaştığımız ortak vizyonumuza, özellikle de sürdürülebilir barış, hukukun üstünlüğü, sosyal adalet ve cinsiyet eşitliğine ulaşabilmek için tek yol olduğunun bir kez daha altını çizeriz. Son olarak, umut ederiz ki; bizlerin dayanışması tüm Kıbrıslılara ortak mücadelede örnek teşkil edecektir.”
Editör: TE Bilisim