Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Barış Harekatı’nın önemine işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin Barış Harekâtı’nın yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurduğunu vurguladı.

Eroğlu, “Rumlar, ‘Kıbrıs sorunu 1974’te başladı’ diyerek dünyayı kandırıyor. Medeni dünya da ‘Barış Harekâtı niye oldu’ diye sormuyor. Sorsa cevabını bulacak, Kıbrıs sorununun 1974’te değil, 1950’lerde, 60’larda başladığını anlayacak” ifadelerini kullandı.

“Barış Harekâtı olmasıydı ne olacaktı?’ sorusunu zaman zaman kendimize soruyoruz” diyen Eroğlu, “Bunu sormakta fayda var. Barış Harekâtı’nın Kıbrıs Türk halkının varlığın devamı için ne kadar elzem ve önemli olduğu sorusunun cevabı zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 Barış Harekâtı’nın gerçekleşmesine onay veren dönemin Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde İçişleri Bakanı olan Oğuzhan Asiltürk ile Adalet Bakanı olan Şevket Kazan’ı kabul etti.

Asiltürk ve Kazan’a, kabulde Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turhan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün eşlik etti.

“TÜRKİYE HÜKÜMETLERİ İLE KKTC HÜKÜMETLERİ HER ZAMAN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE”

Eroğlu, Oğuzhan Asiltürk ile Şevket Kazan’ı böyle bir zamanda KKTC’de görmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye hükümetleri ile KKTC hükümetlerinin her zaman işbirliği içinde olduğunu vurguladı.

“KIBRIS TÜRK HALKI 1974 ÖNCESİNDEKİ GİBİ CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ENDİŞE ETMİYOR”

Kıbrıs Türk halkının 1974 öncesindeki gibi can güvenliği için endişe etmediğini belirten Eroğlu, “Devlet çatısı altında huzur ve güven içinde yaşıyoruz” dedi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs Türk halkı için sağladığı güvene işaret etti.

KKTC’de gelinen noktanın bazı çevreler tarafından eleştirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, her ülkede olduğu gibi KKTC’de bazı sorunlar bulunduğunu kaydederek, ülkeye uygulanan ambargo ve izolasyonlara dikkat çekti.



Eroğlu, “Nerden nereye geldiğimiz düşünüldüğü zaman ortaya çok mesafe aldığımız çıkıyor” dedi ve Türkiye hükümetleriyle halkına teşekkür etti.

Eroğlu, Barış Harekatı gerçekleştiğinde dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Necmettin Erbakan’a da rahmet diledi.

“KIBRISLI TÜRKLER 1974 BARIŞ HAREKÂTI’NA KADAR BÜYÜK BİR SINAVDAN GEÇTİ”

Kabulde söz alan Türkiye Cumhuriyeti eski İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk, Kıbrıslı Türklerin 1974 Barış Harekâtı’na kadar büyük bir sınavdan geçtiğini ifade etti.

Kıbrıs’la ilgili bazı anılarını paylaşan Asiltürk, “Eski dostlar ve bu toprakların bugünlere gelmesinde büyük sorumluk üstlenen kişiler olarak KKTC’ye gelmek, hatıraları bir kez daha yaşamak istedik” dedi.

“BARIŞ HAREKÂTI’NIN GERÇEKLEŞTİĞİ GÜNLERDE BİR HAFTA BOYUNCA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AYRILMADIM”

1974 Barış Harekâtı geçekleştiği sırada kendisinin İçişleri Bakanı görevini yürüttüğünü anımsatan Oğuzhan Asiltürk, dönemin Genel Kurmay Başkanı’nın Semih Sancar olduğunu anımsattı.

Asiltürk, “Barış Harekâtı’nın gerçekleştiği günlerde bir hafta boyunca İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılmadım. Semih Paşa da genelkurmaylıktan ayrılmadı. Kıbrıs’a bu kadar sahip çıkıyorduk” ifadesine yer verdi.

“Toplumun ahlaki ve manevi değerlerini güçlendirmeniz lazım. Başta türlü olmuyor” diyen Oğuzhan Asiltürk, iki ülkede benzer inanç ve değerlere sahip gençler yetiştirilmesinin öneminde değindi. 
Editör: TE Bilisim