Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği, kamuoyunda “mazbata yasası” olarak bilinen yasadaki düzenlemelerin “tek taraflı olarak bankaları zarara uğratacağı ve Anayasa’ya aykırılıklar içerdiğinin görüldüğünü” belirterek, hukuki yollara başvuracağını açıkladı.

Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamada, Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken Ve/Veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) Yasası’yla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Yasanın, bankalara ciddi zarar verdiği görüşü belirtilen açıklamada, “Bundan sonraki süreçte daha da zarar verileceği görülmektedir. Üyelerimizin ve mevduat sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak için, yetkili kurullarımızda yapılacak değerlendirmeyi müteakip, hukuki yollara başvuracağımızı bu aşamada belirtmek isteriz” denildi.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği açıklamasında, statükonun korunması değil, borç-alacak ilişkilerinde alacaklı ve borçlunun hak ve menfaatlerini zedelemeden ve bunlar arasındaki hassas dengeyi bozmadan yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtilerek, bu amaçla birliğin sürekli yapıcı katkıda bulunup destek verdiği kaydedildi.

12/2012 sayılı “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken Ve/Veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması Yasası”nın hazırlanması ve uygulanmasında yapıcı katkılarda bulunduklarını, ancak hukuk ve icra süreçlerinin hızlandırılacağı yönünde verilen taahhütlerin yerine getirilmediği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“Ancak, 27 Mart 2013 tarihinde Meclis’te onaylanan Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken Ve/Veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) Yasası’nda yer alan düzenlemelerin tek taraflı olarak bankaları zarara uğratacağı ve Anayasa’ya aykırılıklar içerdiği görülmektedir.

Yasa çalışması esnasında defaten ifade ettiğimiz üzere, bu gibi ‘af’ düzenlemelerinin bir defaya mahsus olması gerektiği, bunların tekrarlanmasının yaratılan ahlaki zafiyeti daha da artıracağı, borçluların borçlarını ödemekten imtina etmelerinin daha fazla teşvik edileceği ve ahlaki zafiyet bağlamında durumun daha kötüye gideceği vurgulanmıştır. Bu gibi popülist düzenlemelerin bankacılık kredi mekanizmasını sekteye uğratacağı muhakkaktır.”
Editör: TE Bilisim