Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı yaptı açıklamada, “devlet balıkçılara destek vermedi “ yönünde yazlılı basında çıkan haberi yanıtlayarak, balıkçılık sektörüne yönelik yapılan altyapı çalışmaları ve verilen desteklerle ilgili bilgi verdi.

Vudalı, balıkçı barınaklarının iyileştirilmesi çerçevesinde tamamlanan ve devam eden çalışmalar yanında  mesleki balıkçılara yönelik kıyı balıkçılığının desteklenmesi ve Doğrudan Gelir Desteği çerçevesinde çeşitli destekler verilmekte olduğunu kaydetti.

Vudalı, yine mesleki balıkçılara yönelik olarak yurt dışından kişisel olarak ithal ettikleri balıkçılık av araç ve gereçleri için gümrük muafiyeti sağlandığına da dikkat çekti.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Vudalı, 2016 yılı içerisinde önce alt yapıların geliştirilmesi ve balıkçıların geçim araçları olan balıkçı teknelerinin güvenliklerinin sağlanması politikası çerçevesinde yürütülen balıkçı barınaklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi projesi kapsamında; Boğaz balıkçı barınağı rıhtım yapımı, Erenköy Balıkçı Barınağı Ana mendirek, tali mendirek, rıhtım ve çekek yeri yapımı ile Taşlıca Balıkçı barınağı basen alanı temizliğinin tamamlandığını kaydetti.

Bunun yanında, yine altyapı çalışmaları çerçevesinde süren çalışmalara da değinen Vudalı, bu çerçevede, Kaplıca balıkçı barınağı rıhtım yapım işlerinin devam etmekte olduğu, Lapta Balıkçı barınağı basen alanının temizlenmesine ilişkin sözleşmenin ise hazırlandığı ve imza aşamasında olduğunu ifade etti.

Lapta balıkçı barınağı aydınlatma işleri için ihaleye çıkıldığını da belirten Vudalı, ayrıca KKTC Balıkçılar Birliği ile Mehmetçik, Erenköy ve Dipkarpaz belediyelerinin ortaklaşa AB Kırsal kalkınma projesi çerçevesinde yürütülen Erenköy, Kumyalı ve Şelonez Balıkçı Barınaklarının altyapılarının iyileştirilmesi projesine paralel olarak bu üç barınağa 3 faz elektrik akımının bağlanabilmesi için gerekli proje ve maliyet keşfin hazırlanması için Planlama İnşaat Dairesi ve Kıb-tek ile istişareye geçildiğini anlattı.

Vudalı, 2015 yılı içerisinde ihaleye çıkılan ve bölge balıkçılarının talebi üzerine ihale işleri durdurulan Gemikonağı, Lapta ve Kayalar balıkçı barınaklarının iyileştirilmesi konusunda T.C Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı altyapı Yatırımları müdürlüğü ile istişareye geçilerek söz konusu barınaklara ilişkin projelendirme işlerinin de devam ettiğini ifade etti.

KIYI BALIKÇILIĞININ DESTEKLENMESİ

Balıkçılığı meslek edinmiş balıkçılara yönelik uygulanan destekler konusunda bilgiler veren Vudalı, 2015 yılında başlayıp halen devam eden kıyı balıkçılığının desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda almış oldukları balıkçılık malzemelerine yüzde 50 oranında ( max 3 bin TL)destekleme başvurularında; ilk etapta Hayvancılık Dairesi’ne başvuruda bulunan 18 balıkçıya ödemelerinin hesaplarına yatırıldığını vurguladı.

İkinci etap çerçevesinde ise daireye 30 balıkçının başvuruda bulunduğunu belirten Vudalı, bu ödemenin de yapılabilmesi için maliye bakanlığı nezdinde girişimde bulunulduğunu kaydetti.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ

Mesleki balıkçılığın 2016 yılı içerisinde Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alındığını da hatırlatan Vudalı, balıkçıların malzemelerine zarar veren balon balıklarının toplanmasına ilişkin mesleki balıkçıların, teslim edecekleri balon balığı başına da 2 TL ‘lik ödeme öngörüldüğünü belirtti.

Vudalı, doğrudan gelir desteği ödemeleri için daire tarafından balon balıklarının halen toplanmaya devam edilmekle birlikte bugün itibarı ile başvuru yapan kişi sayısının 14 olduğunu belirtti.

Vudalı, öte yandan mesleki balıkçıların yurt dışından kişisel olarak ithal ettikleri balıkçılık av araç ve gereçleri için Hayvancılık Dairesi’nden alacakları onay belgesine müteakip Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ne başvurmaları halinde diğer vergilerden muaf tutularak sadece yüzde 5 KDV ödemesi yaptıklarını da dile getirdi.

Editör: TE Bilisim