“TÜRKİYE’DEN GELECEK SU, BARIŞ HAREKATINDAN BİZLER İÇİN ADETA SONRA YENİ BİR ÖZGÜRLÜK OLACAK”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye’den gelecek suyun Kıbrıs Türk insanı için Barış Harekatından sonra gerçekleşen adeta yeni bir özgürlük olacağını söyledi.
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun davetiyle 1.Dünya Sulama Forumuna katılmak üzere Mardin’e giden Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı forumun açılışında bir konuşma yaparak Türkiye’den KKTC’ye gerçekleşecek su temin projesi ile ilgili düzşüncelerini paylaştı.
Mardin,Artuklu Üniversitesinde gerçekleşen 1.Dünya Sulaa formunun açılışına Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,İçişleri Bakanı Muammer Güler ve bir çok ülkeden Bakan ve bürokrat düzeyinde katıldı.
Bakırcı bu kapsamda ilk ziyaretini Mardin Valisi Ahmet Cengiz’e gerçekleştirdi. Valilik makamında gerçekleşen ziyaret öncesi Bakan Bakırcı, Valilik özel defterini imzaladı.
Formun açılışında bir konuşma yapan Bakan Bakırcı şunları paylaştı:
Sayın Bakanlarım, Türkiye dışından foruma gelen değerli misafirler...
Konuşmamın başında sizleri şahsım ve yeni kurulan mensubu bulunduğum KKTC hükümeti adına selamlar, sizlere Kıbrıs Türk halkının en derin sevgilerini getirdiğimi belirtmek isterim...
Bugün Mardin’de, medeniyetlerin buluştuğu bu olağanüstü atmosferde olmaktan dolayı çok mutluyum.
Tam manasıyla bir kültür mozaiğinin yaşandığı şehirde, yine bir çok kültürden gelen değerli misafirlerin katılımıyla böylesine önemli forumun Mardin’de yapılmasını çok anlamlı bulmaktayız.Saygıdeğer katılımcılar,Kıbrıs Türk halkının bir ferdi olarak halkımın suyun anlamını ve değerini çok iyi bildiğini belirtek isterim.
Kıbrıs adasında varlığını devam ettirme mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkı, Anavatanımız tarafından gerçekleştirilen Mutlu Barış harekatı sonrası özgürlüğüne kavuşmuş, bu tarihten sonra verilen mücadele kalkınma ve güçlenme adına olmuştur.

Sonraki yıllarda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletimiz, bugün güçlü yapısı ve barışsever insanları ile dünyada hakettiği yeri almak için mücadelesini sürdürmektedir.
Az önce söylediğim gibi savaşlar ve varolmak adına verilen mücadele sonrası bugün ülkenin her anlamda kalkınması adına vermiş olduğumuz mücadele tarım alanında da sürmektedir.
Bugüne kadar ağırlıklı olarak yeraltı kaynaklarından elde ettiğimiz sularla yapmış olduğumuz çalışmalar, hem yeterli verimi alamama hem de bu kaynakaların yavaş yavaş azalmasına sebebiyet vermiştir.
Bu durum hem ürün kalitemizin düşmesine hem de tarımla uğraşan kardeşlerimizin maliyetleri yüksek bir düzeye ulaşmasını sağlamıştır.

Dünyadaki hakettiği yerini alma mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkının tarım alanında da dünya standartlarında kaliteli üretim yapabilmesi adına Adanın Kuzeyindeki verimli topraklarımız her zaman kaliteli ve bol suya ihtiyaç duymuştur.
İşte tam da bu anda, Anavatanımız her daim olduğu gibi bizleri yalnız bırakmamış ve dünyanın hiç bir yerinde eşi benzeri olmayan bir projeyi hayata geçirmek için karar vermiştir.
Anavatanımız ve KKTC’de barajlar kurulup denizaltından borular ile su temin edilmesini amaçlayan “Asrın Projesi” , adeta Kıbrıs Türk halkının 1974 Mutlu Barış harekatından sonra yaşadığı yeni bir özgürlüğün adı olacaktır.
Büyük bir heyecanla ve merakla beklediğimiz bu proje sona erdiğinde, verimli toraklarımız Anavatanamızın bizlere sunmuş olduğu su ile hayat bulacak, tarımcımızın,çiftçimizin girdi maliyetleri düşecek ve kaliteli ürünler elde etme adına önemli bir süreç başlayacaktır.

Bu vesileyle “Asrın Projesi” ile Kıbrıs Türk halkını yine yalnız bırakmayan Anavatanamızın değerli Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve değerli hükümeti başta olmak üzere, projenin mimarlarından Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.
Ayrıca her daim Yavruvatandaki kardeşleri ile gönüllerinin bir olduğunu düşündüğümüz Anavatandaki kardeşlerimizin tümüne de dünyada en kutsal şeylerden biri olarak kabul edilen suyu bizlerle paylaştıkları için teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli katılımcılar,
Yaşadığımız çağda en az petrol ürünleri kadar hatta belkide bu ürünlerden bile daha değerli olarak kabul gören suyu temin etmek her ne kadar önemliyse bu kutsal değerin en doğru şekilde kullanılmasının da
çok önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Bu anlamda Anadolumuzun güzel ili Mardin’de düzenlenen bu forumda ortaya çıkacak görüş ve bilimsel değerlendirmelerin çok önemli olduğunu biliyoruz.

Değerli katılımcıların, akademisyenlerin ve bilim insanlarının forumda sulama adına ortaya koyacağı düşünceler bizlerin de yapacağı çalışmalarda önemli bir kaynak oluşturacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle forumun başarılı geçmesini diliyor, bizleri bu önemli organizasyonda biraraya getiren ve Mardin halkı ile de buluşturan Sayın Bakan Veysel Eroğlu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Sağolun, varolun...

Bakan Bakırcı ve diğer Bakanların konuşmalarının ardından Mardiin ve çevre illerde gerçekleşen bazı temel atma ve açılışların canlı yayında gösterimi yapıldı.
Adıyaman’da baraj bölgesinde gerçekleşen ve forma katılan tüm misafirlerin adlarında yer aldığı fidan dikme etkinliğinde Bakan Bakırcı’nın adını da taşıyan bir fidan dikildi.
Forum çerçevesinde Mardin’de temaslarda bulunan Bakırcı’nın Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile ikili bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

 
Editör: TE Bilisim