Başbakan Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplanan Bakanlar kurulu yaklaşık iki saat süren bir toplantı yaptı.

Başbkan Özgürgün toplantının ardından alınan kararları açıkladı.

Doktorların 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak söze başlayan Başbakan Özgürgün, bakanlar kurulunda hekim maaşlarına ilişkin alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

Başbakan Özgürgün hekim maaşları ile ilgili gerekli yasalarda değişiklik yaparak Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini söyledi.

Başbakan Özgürgün “1 Ocak 2011 yılından sonra göreve başlayan doktorların kök maaşlarına net 2200 TL artış getirmeyi hedefliyoruz. 1 Ocak 2011 öncesinde göreve başlayan doktorlara ise emekliliklerine yansıtılmayacak şekilde,yaklaşık 1200 TL kişisel ödenek öngörülmektedir. İlgili yapılan değişikliklerle bu yeni sistem doktorların tercihine bırakılmıştır” dedi.

Başbakan Özgürgün veteriner hekimlerin de bu kapsam içine alındığını belirtti.

Sosyal sigortalar ve sosyal güvenlik yasası da Bakanlar Kurulu’nun gündemindeydi.

Sosyal sigortalar ve sosyal güvenlik Yasasının cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini belirten Başbakan Özgürgün, şu bilgileri verdi;

“Sigortalıların geçindirmekle yükümlü olduğu çocuklarının sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanıyor. Emekliye ayrılacak sigortalının emekli maaşını müracaatını mütakip aydan itibaren değil  içinde bulunduğu aydan itibaren alması sağlanıyor. Sosyal sigortalar yasasına göre prim yatıran sigortalıların yatıracağı üst prim yatırım sınırı sigortalılar lehine yeniden düzenleniyor. Tarım, hayvancılık ve ormancılık alanlarında yapılanacak sigorta yatırımlarının bir tüzükle yapılması sağlanıyor. İşveren konumundaki sigortalıların 3 ayda bir yaptığı yatırımların da aylık yatırımlara dönüştürülmesi sağlanıyor. Elektronik ortamda bodro düzenleme ve elektronik ortamda para yatırabilmeleri sağlanıyor. Sosyal sigortalar yasasından sosyal güvenlik yasasına geçişte 700 gün ve son bir yılda 120 gün yatırım aranması düzenleniyor. Bununla da evlilik yardımı alabilmeleri sağlanıyor. Sigortalarda geçikme zammı affı getiriliyor. Borcunun yüzde 100’ünü ödeyenlerin yüzde 85 faizi siliniyor. Borcunun yüzde 75’ini ödeyenlerin yüzde 60 faizi siliniyor. Borcunun yüzde 50’sini ödeyenlerin de yüzde 35 faizleri siliniyor.”

Başbakan Hüseyin Özgürgün,2015-2016 kuraklık tazminatları hesap kapatma ödemelerinin de yapıldığı bilgisini verdi. Başbakan “Tarım Sigortasının üreticilere yaptığı ödemelerin sonuncusu olan itirazlı alanların hesaplarının kapatılması adına 3200 üreticiye toplam 124 bin dönüm arazi için 2 milyon 300 bin TL Tarım Sigortası tarafından bankaya yatırıldı” dedi. Ödemeler yarın itibari ile gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim