Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kanal T’de katıldığı TV programında Hasan Hastürer’in sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin aldığı eylem kararını da yorumladığı programdasüt fiyatlarında iki kez düzenleme yaptıklarını ve toplamda yapılan 12 kuruşluk artışla süt fiyatlarını 1.22 TL’den1.28 TL’ye çektiklerini belirterek, süt fiyatlarının mamullerin pazarlanabilmesine olanak yaratacak şekilde düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. Bizim ülkemizde girdi fiyatlarının birçok ülkeye göre yüksek olduğunu belirten Çavuşoğlu, ancak, süt fiyatlarının da diğer ülkelere göre bizde daha yüksek olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, “Tarımı bakkal hesabıyla değil, ekonomik akıl ve bütçe olanaklarına göre yönetiyoruz dedi” şeklinde konuştu.
“İLK İŞ SÜTÜN PAZARLAMA SORUNUN AŞILMASIYDI”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin aldığı eylem kararının sorulması üzerine değerlendirmede bulunan Nazım Çavuşoğlu, göreve geldikleri günden bu yana özellikle süt sektöründe yaşanan sorunların aşılmasına yönelik ciddi bir gayret ortaya koyduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, süt fiyatlarında iki kez düzenleme yaptıklarını da hatırlatarak, ancak yapılabileceklerin bütçe olanaklarıyla sınırlı olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu göreve geldikleri ilk günlerde ciddi bir süt sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını anlatarak, süt fazlalığı ve Türkiye’de pazarlama sıkıntıları nedeniyle sütün pazarlanmasında ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Çavuşoğlu, imalatçılara ciddi bir destek vererek pazarlama sıkıntısının aşılması yönünde adım attıklarını bunun yanında pazarlanamayan sütün Bakanlık tarafından alınarak ihtiyaçlı kesim ve kurumlara dağıtılması şeklinde uygulamalarla bu sıkıntılı dönemi atlattıklarını belirtti.
“KÜÇÜK İŞLETMELERİN GELİŞMESİNE OLANAK VERMELİYİZ”
Gelinen noktada, hayvan üreticilerini eyleme götüren sebebin 1300 olan destekleme limitinin 2 Ton’a çıkarılması ve süt fiyatının taban fiyatının 1.28TL değil 1.28 TL’ye yükseltilmesi yönündeki talep olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, süt fiyatında altı kuruş ve daha sonra bir altı kuruş daha yapılan iki artışla toplamda 12 kuruş artırılarak 1.22 TL’den 1.28 TL’ye çektiklerini belirtti. Çavuşoğlu, desteklenen oranın primle birlikte 1.51 TL’ye yükseltildiğini kaydetti. Çavuşoğlu, dünya piyasalarında süt fiyatlarının da dikkate alındığındasüt mamulleri fiyatının rekabet edilebilir bir düzeyde olması gerekliliğinin de göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Avrupa’da süt fiyatlarının 85 kuruş, Türkiye’de ise 1 TL olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ciddi oranlarda verilen ihracat teşvik primi ile süt mamullerinin pazarlanabilirliğini sağlamaya çalıştıklarını ancak bunun da bütçe olanaklarıyla sınırlı olduğunu dile getirdi. Öte yandan, 1300 litreye kadar uygulanan destek limitinin küçük ve büyümeye çalışan işletmelerin ayakta kalabilmesi için zaruri olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, bu nedenle talep ettiklerini desteklenen miktarın 2 Ton’açekilmesinin mümkün görmediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Bizim 750 civarında büyük baş hayvancımızvardır, bunların 100 kişisi nerdeyse sütün büyük bir çoğunluğunu üretiyor ve uyguladığımız bu destekler de 15 – 20 kişiye yoğun bir şekilde gidiyor. Ama küçük işletmelere ve büyümeye çalışanlara küçük bir pay kalıyor” diyerek, geçmişte verilen desteklerle modern ve soğuk zincire geçmiş işletmelerin artık kendi ayakları üzerinde durabileceğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, bu işletmeler için artık devletin görevinin minimal destekleme olduğunu vurguladı.
“MAZOT DESTEĞİ İÇİN ÇALIŞILIYOR”
Çiftçilerin sorunlarının ne olduğu yönündeki soruyu da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, çiftçilerin şu an itibarıyla tek sorunun bütçede olmayan 15.5Milyon’luk mazot desteği olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, söz konusu miktarın bütçeye konmamış olmasından ötürü sorun yaşandığını anlatarak, bir şekilde ödenmesi için gayretlerinin sürdüğünü kaydetti.
GIDA GÜVENLİĞİ
Bakan Çavuşoğlu, gıda güvenliği konusunu bir bütün olarak değerlendirdiklerine dikkat çekerek bu yöndeki çalışmalarına da değindi. Tarım Dairesi’nin denetim konusundaki faaliyetlerini üst düzeye taşıdığını belirten Çavuşoğlu, ithal ve yerli ürünlerden numune alarak tahlil edilmesi yönünde ciddi bir çaba olduğunu ve geçmişe göre haftalık denetim oranın önemli bir düzeye ulaştığını anlattı. Çavuşoğlu, söz konusu denetim sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması konusunda son derece şeffaf olduklarını da belirterek, sonuçların haftalık olarak kamuoyuyla paylaşıldığını, hangi ürünlerde kalıntı bulunduğunu, bu ürünlerin kimlere ait olduğunu dahi paylaştıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, liman ve tarlalarda yapılan denetimler neticesinde kalıntı rastlanan ürünlerin menşeine iade edildiğini veya imha edildiğini de vurgulayarak, söz konusu ürünlerin kesinlikle piyasaya sürülmediğini dile getirdi. Çavuşoğlu, bitkisel gıda denetimleri yanında hayvansal ürünlerin gıda güvenliğinin artırılması konusunda da eşzamanlı çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, bunun önemli bir ayağının da Veteriner Dairesi’nin AB ile yürüttüğü “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele Projesi” olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, bu kapsamda tüm çiftliklerde hayvanlardan numune alınarak hastalıklı hayvanların tespit edilmesi aşamasında olunduğunu anlatarak, uzman ekiplerce kan örneklerinin Veteriner Dairesi’nin laboratuvarlarında uzman ekiplerce yürütüldüğünü anlattı. Gıda güvenliğine verdikleri önemin önemli göstergesi olan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nın yeniden işler hale getirilmesi olduğunu da belirten Çavuşoğlu, söz konusu laboratuvarın en üst düzeyde donanıma sahip olduğunu, Güney Kıbrıs’ta bir benzeri bulunmadığını, Türkiye’de de aynı standartta tek bir laboratuvar bulunduğunu dile getirdi.
Editör: TE Bilisim