Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partiler, Slovakya Büyükelçiliği’nin düzenlediği organizasyonla Baf’ta, Türklere ait tarihi eserlere ziyaret gerçekleştirdi.

Baf’a yapılan ziyarette, siyasi parti temsilcileri sırasıyla Cami Kebir ve cami bahçesindeki şehitlik, Türk Hamamı, ardından Aşağı Baf Camii ve yanındaki eski hamam ziyaret ederek Rum Antik Eserler Dairesi yetkililerinden yenileme ve koruma çalışmaları hakkında bilgi aldılar.

Partiler ayrıca Baf Belediye Başkanı Savvas G. Vergas’ı da makamında ziyaret ederek, “2017 Avrupa Kültür Başkenti Adayı” Baf’ta kültürel mirasın korunması adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TOMOVA

Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova, Baf Belediyesi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta kültürel mirasın korunması adına yapılan iki toplumlu ziyaretler çerçevesinde daha önce Kuzey Kıbrıs’taki bazı manastırların gezildiğini hatırlatarak, bugün Baf’taki Türk ve Osmanlı eserlerinin durumunun yerinde görülerek yetkililerden bilgi alınacağını kaydetti.

VERGAS

Baf Belediye Başkanı Savva Vergas da, Baf’ın son yıllarda gösterdiği gelişmeden bahsederek, 2017’de Avrupa Kültür Başkenti olma adaylığı yolunda yapılan her çalışmada gerekli önem ve hassasiyetin sağlandığını belirtti.

Vergas, gerek yerli nüfus, gerekse turistlere yönelik festivaller ve etkinlikler yanında, tarihi ve arkeolojik alanların korunması için projeler geliştirildiğini söyledi.

Vergas, Kıbrıs’taki mevcut duruma da işaret ederek, genç nüfusun bir çözüm beklediğini ve kendilerinin de Kıbrıs’taki barış görüşmelerine güçlü bir destek verdiklerini ifade etti.

Vergas, bir soruya karşılık, Baf’taki Türk Hamamı’nın restorasyonuna yaklaşık 200 bin Euro harcandığını, camiler konusundaki harcamaların da İçişleri Bakanlığı yetkililerince bilindiğini kaydetti.

Siyasi partilerin Baf ziyaretine, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’den Ali Gulle, Mustafa Murat ve Halil Onbaşı, Toplumcu Demokrasi Partisi’nden Sami Dayıoğlu ve Cemal Varoğlu, Yeni Kıbrıs Partisi’nden Murat Kanatlı, Kıbrıs Sosyalist Partisi’nden Mehmet Birinci ve Kazım Öngen, Birleşik Kıbrıs Partisi’nden Arif Okcu, Ufuk Bulli ve Ayten Giritli; Güney Kıbrıs’tan ise, AKEL’den Hristos Hristofides, Yannakis Kolokasides, Yeşillerden Linde Leblanc, DIKO’dan Spiros Stefou, DISI’den Phivos Nikolaides, EDEK’ten Andrean Panayides ve EDI’den Spiros Hacigregoriu katıldı. 
Editör: TE Bilisim