Kıbrıs Türk halkının, Rum saldırılarına karşı verdiği mücadelede önemli bir yer tutan Baf Direnişi ve direnişte şehit düşenler, Güzelyurt’ta yarın düzenlenecek törenle anılıyor.

Güzelyurt Şehitler Anıtı önünde saat 10.00’da yer alacak törende, anıta çelenkler sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.

Baf Türk Birliği adına Mehmet Yulaf’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından tören Güzelyurt Türk Maarif Koleji öğrencisi Ziver Rüstemoğlu’nun “Kıbrıs Bağımsız Marşı” şiirini okumasıyla sona erecek.

Yarın ayrıca Baf şehitleri için öğle namazından önce Baf Türk Birliği’nce Fatih Camii’nde mevlit okutulacak.

BAF TÜRK BİRLİĞİ’NİN MESAJI

Baf Türk Birliği Başkanı Esat Fellahoğlu, şanlı Baf Direnişi’nin 49. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Rumların Kıbrıs’a sahip çıkıp Enosis ideallerini gerçekleştirmek için 21 Aralık 1963’te başlattığı saldırılarda 9 Mart 1964’te sıranın Baf Türklerine geldiğini, 8 zırhlandırılmış dozer ve çok sayıda silahlı 2 bin Rum’un bölgeyi işgal ettiğini kaydetti.

150 kadar Mücahidin bu saldırılara av tüfekleri ve 1. Dünya Savaşı’ndan kalan piyade tüfekleri ve kısıtlı sayıda mermiyle karşılık verdiğini belirten Fellahoğlu, Baflı Kıbrıslı Türklerin Türkiye’den aldıkları güvenle efsanevi bir savunmaya girdiğini; iki saatte bölgeyi almayı tasarlayan Rumların iki günde dahi alamadığını ve ateşkes imzalayarak geri çekildiğini anlattı.

Baf Türk Birliği Başkanı Esat Fellahoğlu, Kıbrıs Türk halkın 20 Temmuz 1974’e kadar verdiği mücadeleyi özetlediği mesajında, gençlerin o günlerin acılarını yaşamadığı için bugünkü salim ve huzurlu durumun farkında olmadığını belirtti.

Fellahoğlu, bugünlerin değerinin takdir edilmesi için o günlerin araştırılıp öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.

Esat Fellahoğlu mesajında, şehitleri rahmetle, gazileri, Türkiye’yi ve silahlı kuvvetleri şükranla andı.

Editör: TE Bilisim