Maliye Bakanı Ersin Tatar, ülkedeki yapısal bozuklukların, ülke ekonominsin büyütülmesi ve kayıt altına alınmasıyla aşılabileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD)’ın davetlisi olarak KKTC’de bulunan Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD)’a yönelik düzenlenen etkinlikte konuşma yaptı.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda yapılan KKTC’de Yatırım Alanları ve İş Hayatı konulu sunumun ardından, GİAD ile AYGİAD heyetleri arasında işbirliği görüşmeleri yapıldı.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar, KKTC’de Yatırım Alanları ve İş Hayatı konulu sunumun başında yaptığı konuşmada, KKTC ile Türkiye’deki iş insanları arasında yapılan toplantıların önemini vurgulayarak, Türkiye’nin dünya lider ülkeleri arasında yer aldığını, dolayısıyla TC ile KKTC iş insanları arasındaki münasebetlerin KKTC’nin geleceği açısından çok önem taşıdığını kaydetti.

KKTC’de gerek turizm gerekse yüksek öğrenim alanında yaşanan gelişmelerin yanında Mart 2014’te tamamlanacak olan Türkiye’den borularla su getirme projesi gibi gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Tatar, “Ama  tabi ki yapısal bozukluklarımız vardır. Cari bütçenin çok yüksek olması, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde maaş ve maaş benzeri ödemelerin bütçeden büyük pay alması; yatırımlara, sağlığa, eğitime bütçenin yetersiz olması gibi sıkıntılarımız vardır” dedi.

Tatar, “Bunları aşabilmemiz için ekonomiyi büyültmemiz ve kayıt altına almamız lazım” dedi.

Türkiye’nin imkanları ile KKTC’nin temaslarının gelişmesinin önemine vurgu yapan Tatar, “Vizyon olarak, Ulusal Birlik Partisi milletvekili ve bakanı olarak biz Türkiye’ye inanıyoruz, Türkiye’ye güveniyoruz” dedi
Avrupa Birliği’nin Doğrudan Ticaret Tüzüğü taahhütlerini yerine getirmeyerek Kıbrıs Türk halkına en büyük haksızlığı yaptığını kaydeden Tatar, “Dolayısıyla biz Türkiye ile münasebetleri geliştirmeliyiz” dedi.

ANGI

GİAD Başkanı Arsen Angı ise, GİAD’ın Türkiye’deki genç iş insanları ile 1989 yılından itibaren sıkı işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı.
Son dönemlerde ülkedeki gündemin yoğun olmasından dolayı derneğin dış temaslarını aksatmak zorunda kaldığını ifade eden Angı, AYGİAD heyetinin ziyaretinin yeni bir başlangıç olmasını temenni etti.

Son günlerde bazı GİAD üyelerinin kendisini arayarak çalışanlarının devlette istihdam edildiğinden dolayı işi bıraktığından şikâyetçi olduklarını dile getiren Angı, “Ülkemizde son dönemde devlette istihdam olayı var. Bu bizim çalışanlarımıza kadar inmiş durumdadır. Bundan duyduğum üzüntüyü burada açıkça ifade etmek zorundayım. Biz GİAD olarak özel sektörün tabanını büyütme, ekonomiyi kalkındırma için çok ciddi çabalar sarf ediyoruz. Ama devlet de çakışanımızı -tabiri yerinde ise- çalarsa, bunu başarmamıza imkân yok” dedi.

Kıbrıs Türk toplumunun mücadele hayatının pek çok başarı ile dolu olduğunu ifade eden Angı, bugün ülkede durumun iç açıcı gözükmeyebileceğini ancak Kıbrıs Türkü’nün gözünde sorunları aşacak kıvılcımın var olduğunu belirtti.

AYGİAD Başkanı Ufuk Hüseyin Devrim de davet için GİAD yetkililerini teşekkür etti ve ortak iş olanaklarını görüşme niyetinde olduklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim