Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, bu yıl 8 Mayıs Dünya Thalassaemia Günü’nü, Kan Donör Veri Bankası Projesini hayata geçirmenin mutluluğu içerisinde kutladıklarını bildirdi.

Gün dolayısıyla mesaj yayımlayan Bakan Gülle, genelde ülkenin, özelde de Thalassaemia hastalarının kan gereksiniminin karşılanmasına yönelik oluşturulan “Kan Donör Veri Bankası” projesinin geçen hafta hayata geçirildiğini ifade ederek, Thalassaemia hastalarının daha iyi sağlık hizmeti almalarına yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti. 

“THALASSAEMİA HATALARININ SIKINTILARINI İYİ BİLİYORUZ…” 

Sağlık Bakanı Gülle, Thalassaemia hastalarının sıkıntılarını iyi bildiklerini de vurgulayarak, “kan sıkıntısının yanı sıra hekim, tıbbi donanım ve altyapıya yönelik bazı sıkıntılar var. Bunları iyi biliyoruz. Kan sıkıntısının aşılması amacıyla hayata geçirdiğimiz proje gibi, diğer konularda da çözüm üretmek için çeşitli çalışmalar başlattık. Süratle o konularda da adımlar atılacak ve çözüm üretilecektir” dedi. 

“Thalassaemia konusunda, Kuzey Kıbrıs’ın dünya çapında bir başarı öyküsü vardır. Hastalık neredeyse sıfırlandı ve artık Thalassaemia hastası doğmuyor” diye sözlerini sürdüren Bakan Gülle, bu noktadan sonra yapılması gerekenin, mevcut Thalassaemia hastalarına en iyi sağlık olanaklarını sağlamak olduğunu söyledi. 

“THALASSAEMİA HASTALARININ AYDA 600 ÜNİTE KANA İHTİYACI VAR…” 

Sadece Thalassaemia hastalarının ayda 600 ünite kana ihtiyaç duyduklarını belirten Bakan Gülle, kanser ve diyaliz hastalarının yanı sıra diğer rutin ihtiyaçları da düşünülecek olursa bu ihtiyacın yaklaşık 2 bin üniteye tekabül ettiğini ifade etti. 

Bakan Gülle mesajında, Thalassaemia hastalarının düzenli kana takviyesine ihtiyaçları olduğunu anımsatarak, ülkede bugüne kadar sürekli kan ihtiyacının teminine yönelik bir sistem kurulamadığı için zaman zaman hastaların mağduriyet yaşadıklarının altını çizerek, göreve gelir gelmez Bakanlık bünyesinde ‘Kan Donör Veri Bankası’ oluşturulması için çalışmaya başlandığını anlattı. 

Kan bağışında devamlılığın şart olduğunun altını çizen Bakan Gülle, kan ihtiyacının karşılanmasına dair sürekli, kalıcı bir politika ve strateji oluşturmak amacıyla, Thalassaemia Derneği ve ilgili paydaşlarla başarılı bir işbirliği yapıldığını ifade ederek, geçen hafta itibarıyla, Sağlık Bakanlığı Kan Donör Veri Bankası’nın hayata geçirildiğini söyledi. 

Kan Donör Veri Bankası ile her ay belli sayıda kişinin kan vermeye davet edileceğini dile getiren Gülle, davet edilenlerin yarısının dahi kan vermesi halinde amaçlarına ulaşacaklarını belirtti.

2323’E ÜCRETSİZ MESAJ…

Gönüllü kan bağışçısı olmak isteyen Kuzey Kıbrıs Turkcell abonelerinin 2323’e ‘Ad Soyad Kan Grubu’ yazmak suretiyle ücretsiz mesaj atmalarının yeterli olacağını söyleyen Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı Kan Donör Veri Bankası projesinden başarılı olacağına inanç belirtti.

Bakan Gülle, “Kan bağışı konusunda halkımıza ne zaman çağrı yapsak, birkaç ay boyunca yoğun bir ilgi oluyor. Ancak bu ilgi daha sonra kayboluyordu. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir proje yapması gerekiyordu. Bu projeyi Kuzey Kıbrıs Turkcell’in katkıları ve ilgili paydaşlarla birlikte hayata geçirdik. Bu organizasyonla sürekli kan ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz” dedi. 

“BİR YANDAN SAĞLIĞIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA BİR YANDAN DA ÇÖZÜM BEKLEYEN GÜNLÜ SORUNLARA EĞİLİYORUZ”

Mesajının sonunda Bakan Gülle, “göreve geldiğimiz günden itibaren bir yandan sağlığın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalarımız, çağdaş bir vizyonla devam ederken, çözüm bekleyen günlük sorunların aşılmasına yönelik de kafa yormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim