Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, tebliğ ve icra sisteminde yaşanan sorunların ve gecikmelerin yasal düzenlemelerle çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Avukatın olmadığı yerde adaletten söz edilemeyeceğini söyleyen Bedevi, “Yanlış eğitim politikaları” ve mesleğe girişlerin sınırlandırılamaması nedeniyle meslekte sayısal bir patlama yaşandığını da dile getirdi.

“Adalet mekanizması genelde yavaş çalışmakta ve adaletin tecellisi gecikmektedir. Gecikmiş adalet, adalet değildir” diyen Bedevi, cezai meselelerde Polis Örgütü’nün tutumunu ve uygulamalarını eleştirdi.

Çocuk suçlular için ıslahevi eksikliği bulunduğunu dile getiren Bedevi, tutuklanan uyuşturucu bağımlılarının tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, 5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle, Mahkemeler Binası’ndaki Lefkoşa Baro Lokalinde basın toplantısı düzenledi.

Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi’nin avukatların sorunlarını anlattığı ve ülkedeki hukuk sisteminin eksikliklerini sıraladığı basın toplantısında Barolar Birliği Genel Sekreteri Salih Irkad, Lefkoşa Mahalli Bürosu Başkanı Arzu İzveren, Güzelyurt Mahalli Barosu Başkanı Zehra Delibaş, Girne Mahalli Bürosu Başkanı Buğra Akter ve Lefkoşa Mahalli Bürosu Sekreteri Mesut Mesutoğlu hazır bulundu.

“AVUKATIN OLMADIĞI YERDE ADALETTEN SÖZ EDİLEMEZ”

Ünver Bedevi, avukatın olmadığı yerde adaletten söz edilemeyeceğini söyleyerek, “Devletten maaş ve emeklilik ödeneği almayıp serbest çalışan ama kamu görevi ifa eden ve sadece adalet sistemi içerisindeki fonksiyonları itibarı ile bile birer adalet neferi olan avukatları ve bu onurlu mesleği itibarsızlaştırmaya çalışanlara asla fırsat tanımayacağız” diye konuştu.

Adalet çalışanlarının çalışma mekânları ve koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Bedevi, mahkemelerde personel eksikliğinin giderilmesini istedi.

Mahkemelerin ve özellikle avukatların davalarla ilgili devlet kaynaklı bilgi ve belgelere pratik, hızlı ve masrafsız şekilde ulaşabilmesinin sağlanmasını isteyen Bedevi, “Devletten kaynaklanan anlamsız uygulamalarla ve gereksiz bürokrasiyle süreç tıkanmamalıdır” diye konuştu.

Bedevi, hakim ve savcı alımlarında belirli kriterlerin göz önünde bulundurulmasını ve sürecin daha şeffaf şekilde yürütülmesini istedi.

Yanlış eğitim politikaları ve mesleğe girişlerin sınırlandırılamaması nedeniyle meslekte sayısal bir patlama yaşandığını dile getiren Bedevi, “Bu kötü gidişatı durduramadığımız takdirde hem kalite düşmeye devam edecek, hem mevcut icra-i meslek edenler, hem de gelecek olanlar ve aileleri ve dolayısıyla toplum menfi yönde etkilenecektir” dedi.

“TEBLİĞ VE İCRA SİSTEMİNDE YAŞANAN SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”

Bedevi, tebliğ ve icra sisteminde yaşanan sorunların ve gecikmelerin yasal düzenlemelerle çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

İpotekli gayrimenkullerin satışı ile ilgili sorunların da çözülmesi gerektiğini dile getiren Bedevi, mahkeme emirlerinin makul süreler içerisinde uygulanması gerektiğini belirtti.

Bedevi, şöyle devam etti:

“Yasal mevzuatımızda ve hukuk sistemimizde mahkeme kararlarının uygulanmasının zorlanabilirliği için var olan mazbata işlemlerine siyasiler tarafından getirilen hukuk dışı ve suni kilitlenmenin derhal aşılması gerekmektedir. Adaletin önü tıkanmamalıdır.”

Bedevi, Faiz Yasası konusunda ise hem borçluyu, hem alacaklıyı göz önünde bulundurarak, düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

“GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”

“Adalet mekanizması genelde yavaş çalışmakta ve adaletin tecellisi gecikmektedir. Gecikmiş adalet, adalet değildir” diyen Bedevi, şöyle devam etti:

“Adalet mekanizması daha hızlı bir şekilde ilerleyip, davalar, adaletten taviz vermeksizin, mahkeme kararlarının uygulanması dahil makul süre zarfında neticeye vardırılmalıdır. Davalardaki yığılma ve tıkanıklığın aşılmaması hepimizin boğulmasına sebebiyet verecektir. Ciddi bir uğraş vardır ve olacaktır ama şartlar çok olumsuzdur ve derhal alınması gereken önlemler vardır”

Bedevi, konuşmasında yargı bağımsızlığının önemine de değindi.

“POLİSİMİZİN HUKUKU VE İNSAN HAKLARINI BENİMSEMESİ VE HAZMETMESİ GEREKMEKTEDİR”

Cezai meselelerde Polis Örgütü’nün tutumunu ve uygulamalarını da eleştiren Bedevi, şunları söyledi:

“Öncelikle polisimizin hukuku ve insan haklarını benimsemesi ve hazmetmesi gerekmektedir. Gerek görevini icra eden avukatlara karşı gerekse suçu sabit olan dahil herkese karşı beklenen standartların altına düşülmemelidir. Bilinmelidir ki avukatlar kim tarafından gelirse gelsin insan hakları ihlallerine ve işkenceye karşı hiçbir zaman yılmayacaktır. Görevlerini layıkı ile yapan polis mensuplarının ise her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ülkede halen Adli Yardım Kurumu olmadığını ifade eden Bedevi, “İhtiyaçlı kişilere adli yardım sağlanması için gerekli yasal mevzuat yapılmalı ve gerekli maddi kaynak ayrılmalıdır. Devlet olmak ve gerçek bir hukuk devleti olabilmek kolay değildir” diye konuştu.

“ÇOCUK SUÇLULAR İÇİN ISLAHEVİ YAPILMALI”

Çocuk suçlular için ıslahevi eksikliği bulunduğunu dile getiren Bedevi, tutuklanan uyuşturucu bağımlılarının da tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.

Aile içi şiddet ve engellilerle ilgili çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini ifade eden Bedevi, Mayıs ayı sonunda Dünya Avukatlar Futbol Şampiyonası’na da katılacaklarını anlattı.

Bedevi, Baro Binası inşaatının Mayıs ayı sonunda tamamlanacağı bilgisini verdi.

Adadaki durumun sürdürülebilir olmadığını, Kıbrıs sorununun sağlıklı bir neticeye bağlanması gerektiğini söyleyen Bedevi, ekonomik yıkımın giderilmesinin de her alandaki sorunların çözülmesi için bir ön koşul olduğunu ifade etti.

Açıklamasında Dün bir basın mensubunun uğradığı saldırıyı da kınayan Bedevi, gazetecilerin de mahkûm olana kadar herkesin masum olduğunu göz önünde bulundurarak haber yapmasını istedi. 
Editör: TE Bilisim