Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkan Vekili ve Gazimağusa Milletvekili Turgay Avcı, Başbakan İrsen Küçük ve hükümete karşı verilen güvensizlik önergesi hakkında grubu adına konuşma yaptı.

Avcı, “Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ne UBP hükümetini ne de erken seçimi istiyor” diyerek bunu “siyasi komedi” olarak niteledi.

Serdar Denktaş’ı siyasal karmaşadan medet ummakla suçlayan Turgay Avcı, Denktaş’ın DP’den istifa eden bir milletvekili için ağır eleştiriler yaparken UBP’den istifa eden milletvekilleriyle işbirliği yapmasını eleştirdi.

Kıbrıs Türk siyasetinin ibretlik bir tablo ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Avcı, Denktaş’ı ve Çakıcı’yı eleştirerek “Kirli ittifaklarla kurulacak hükümet halka yapılacak en büyük ihanettir” dedi.

UBP’den istifa eden vekillere seslenen Avcı, “Denktaş’ın ihtiraslarına kapılmayın” ifadesine yer verdi.

Yeni bir seçime kadar UBP’siz hükümet düşünülmeyeceğini dile getiren Avcı, “Erken seçimden kaçan muhalefet partileri bunun hesabını sandıkta verecek” dedi.

Turgay Avcı, hükümet düşse ne olacağını sorarak, söz alıp konuşan üç muhalefet partisi liderinin neyi ön gördüğünü halka açıklamadığını belirtti.

Avcı, hükümetlerin icraatlarında yanlışlar varsa gereğinin yapılabileceğini kaydederek erken seçimin kaçınılmaz ve gerekli olduğunu; seçim yasaklarının da başladığını söyledi.

“HÜKÜMET DÜŞÜRME OPERASYONUNUN ARKASI HALKLA PAYLAŞILMALI”

“Hükümet düşürme operasyonunun arkasının da halkla paylaşılması gerektiğini” belirten Turgay Avcı, Anayasa’nın hükümetin düşmesi durumunda “Başbakan istifasını sunar” dediğini ancak tarih belirtilmediğini; 22 milletvekiliyle UBP’nin yine hükümeti kurma görevini alması gerektiğini kaydetti.

Avcı, 15 gün içinde hükümet kurulup güvenoyu alınmazsa diğer parti başkanlarına da görev verilmesi gerektiğini belirterek kendilerinin erken seçim için 21 Temmuz’u önerdiğini hatırlattı.

Partilerin halkın önüne net programla çıkması gerektiğini vurgulayan Turgay Avcı, özetle şöyle devam etti:

“Halkın önüne madde madde koymanız lazım. Elektrik Kurumu, Telefon Dairesi ne olacak? Benim evime gelmeyen telefonu nasıl bağlayacaksınız? Vatandaşlık konusunda kahvede ‘et-tırnak gibiyiz’ derken başka yerlerde ‘vatandaşlık verilmemelidir’ demeniz kabul edilemez. O yüzden tüm siyasi partileri açıklamaya çağırıyorum: Ekonomik programınız nedir? İmzalananda hangilerini kabul etmediğinizi açıklayacaksınız. İstihdam politikanız nedir? Geçici işçileri ne yapacaksınız? Kadrolayacak mısınız, atacak mısınız? Ercan ihalesi için bazı partiler söylemedik şey bırakmadı. Ne yapacaksınız? Vatandaşlık politikanız nedir?”

GERİLİM

UBP Grup Başkan Vekili ve Gazimağusa Milletvekili Turgay Avcı’nın “Başbakan 23 Nisan’da çocuklara koltuğunu verir ya, bu iki parti başkanına da koltuğunu vermeliydi” sözü üzerine DP Milletvekili Zorlu Töre yerinden tepki gösterince Meclis’te kısa süreli gerilim yaşandı. Ahmet Zengin ile UBP’den istifa edip DP’ye geçen milletvekilleri arasında da laf atışmaları oldu.
Editör: TE Bilisim