Ulusal Birlik Partisi Grup Başkanvekili ve Gazimağusa Milletvekili Turgay Avcı, hükümetin muhalefetteyken eleştirdiği ekonomik protokole uyacağı konusunda taahüdünü içeren Ankara’ya bir mektup yazıp yazmadığını sordu.

Avcı, BRT ekranlarında yayınlanan ve ülkedeki genel siyaset ve siyasi yapının konuşulduğu seçim programında konuyu gündeme getirerek iktidar partilerini temsilen programa gelen konuklardan bu konuda açıklama yapmasını istedi.

Avcı şunları söyledi:
“Başbakan Siber protokole uyacağını taahüd etti.Türkiye Cumhuriyetine bununla ilgili mektup yazdı. Eğer şeffaf olduğunuzu düşünüyorsanız bu mektubu lütfen halkla paylaşın. Bu mektubu açıklayın halkımıza. Ekonomik Prokole imza attığımızda yer yerinden oynadı.Karşı çıktınız. Biz buna uyacağımızı taahüd ettik. Siz neyi taahüt ettiniz açıklayınız. Bütün konuşmalarınızda bu protokolün iptal edileceğini söylediniz. Peki neden etmediniz.”
İktidarları döneminde muhafette olan partilerin geçmişte farklı bugün farklı düşünce ve eylemlerde olduğunu belirten Avcı şöyle evam etti:
“CTP,TDP ve DP’den oluşan bu koalisyonda suyun gelmesine karşı çıkan görüşler vardır. Ama bugün bakıyorsunuz suyun gelmesi için çalışması hükümet programına konmuştur. Ayrıca yine belirtmek lazım ki programda Türkiye’nin garantörlüğünden bahsedilmemektedir.”

Sınırüstü köyünde sondaj çalışmaları başladığında büyük eleştiriler yapan dönemin muhalefet partilerinin bugün hükümet programında KKTC’de petrol ve doğalgaz çalışması ile ilgili çalışmalara destek vermesinin de tam bir çelişki olduğunu söyleyen Avcı, Türkiye Büyükelçiği yardım heyetini de istemeyen bu anlayışın bugün hükümete geldiğinde neden heyeti kapatmadığını sordu.

Yine bu partilerin özelleştirme ile ilgili büyük eleştirileri olduğunu da hatırlatan Avcı, bugün yapılan bazı özelleştirmelerin neden iptal edilmediğini sordu.

Geçmişten bugüne bakıldığında siyasette yenilenmenin ve yeni yapılanmanın yaşanamadığını görüldüğünü söyleyen Avcı, son dönemlerde de özellikle mecliste siyasi iç tüzük ile ilgili karar üretilemediğini, bunda sorumluuğun sadece iktidarda değil o dönemde muhalefette olan partiler de olduğunu belirtti.
28 Temmuz sonrası kurulacak UBP hükümetinde seçim yasası ve siyasal partiler yasasının süratle meclisten geçirileceğini ve anayasal değişiklik için de düğmeye basılacağını ifade
eden Avcı, özellikle milletvekilliğinde belli bir dönemle sınırlandırma halkın beklediği bir yenilik olduğunu söyledi.

Avcı şöyle devam etti:
“Seçim sistemimizde tercih,karma,particilikten uzaklaşan ve tamamen bireyselleşen bir siyaset vardır.Onun için dar bir bölgenin vekili olmak yerine çarşaf liste dediğimiz çok daha farklı bir vizyonda bütün ülkenin sorunlarını tartışabilecek arkadaşların mecliste yer alması için bu yasaların yürürlüğe girmesi gerekiyor”
 
Editör: TE Bilisim