Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa İlçe Başkanı, Ekonomi ve Enerji Eski Bakanı Sunat Atun, Ekonomik programa zamanında karşı duran muhalefetin bugün programı ortadan kaldırmak için neden adım atmadığını sorarak halka karşı iktidar partilerinin bu cevabı vermesi gerektiğini söyledi.

Atun, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

4 yıl boyunca muhalefetteyken kendi partilerine eleştiride bulunan bugünki iktidar partilerinin, bugün hükümete gelince savundukları fikirlerin tam tersini yaptığının görüldüğünü söyleyen Atun, bu durumun halk tarafından farkedilidiğini de belirtti.
2013-15 Ekonomik Protokolüne değinen Atun, programın hazırlanmasında sivil toplumun aktif katılımını sağladıklarını söylerken programın Kıbrıs Türk halkına mal olmuş bir program olduğunu ifade etti.Programı imzalar imzalamaz halkla paylaştıklarını belirten Atun, daha önceki dönemlerde hiç bir hükümet ve partinin Türkiye ile imzalanan programın içeriğini vatandaşı ile paylaşmadığını söyledi.
Program ile ilgili dönemin muhalefet partilerinin hiç birinin sağlıklı bir eleştiri yapamadığını ve eleştirilerin tamamen ideolojik nedenlere dayandığını vurgulayan Atun: “Hiç kimse bu programın şu noktası yanlıştır, şu noktası bize uygun değildir diyemedi.Tek yaptıkları şey programı reddetmek oldu.Neden reddettiklerini sorduk ideolojik nedenlerden başka bir gerekçe ortaya koyamadılar.Hatta varsa bir katkınız alıp koymaya da hazırız dedik.Ama bir katkı da gelmedi.Çünkü bir fikirleri yoktu” dedi.
Atun, UBP’nin hazırlamış olduğu programı siyaseten reddetmek isteyen o günki muhalefetin bugün iktidarda programı uygulamaya devam ettiğini söyledi.Programı ortadan kaldırmanın sadece bir Bakanlar Kurulu kararı ile olabileceğini söyleyen Atun: “Buyrun kaldırın” dedi.

Atun şöyle devam etti:
“Sayın Siber Başkanlığındaki bu programın devam edeceği yönünde Türkiye’ye bir taahütte bulunduğu bir imza atmışmıdır? Atmamışmıdır? Bunun cevabı, ülkemizdeki siyasetin halkın layık olduğu düzeye çıkabilmesi için son derece önemlidir.Kendileri muhalefette bulundukları sürede tamamen karşı bir duruş sergilediler programa.Ama bi türlü reel sektör tarafı mıdır, kamu maliyesi tarafı mıdır eleştiremediler.Toptan reddettiler. Hatta adına “paket” dediler.İşte buyrun hükümettesiniz.Reddettiğiniz paketi uyguluyor musunuz?”
UBP’nin Ekonomik manifestosunun 2013-15 Ekonomik Programı olduğunu yineleyen Atun, Kıbrıs Türk halkının katkısıyla hazırlanan programın halkın beklentilerini yansıttığını söyledi.
Program ve uyguladıkları ekonomik tedbirler sayesinde halkın artık kemer sıkma dönemini geçtiğini ve mali tedbirler alma döneminin bittiğini ifade eden Atun, 2015-16 döneminde bütçe fazlası oluşacağını ve iç borçlamanın kapatılacağını ve ardından da halkın ekonomik rahatlamayı sağlayacağını söyledi.

“CTP, 2009’DA DEVLETİ KARAYA OTURTUP KAÇTI”
2009 yılında CTP iktidarının bir bakıma devleti karaya oturtup kaçtığını söyleyen Atun, bu döndemde bütçe açığının500 Milyon TL’ye yaklaştığını, yıllık açığın katkılar öncesi 620 Milyon TL’ye vardığını, maaşların ve çiftçilerin ödenemez duruma geldiği bir dönem olduğunu belirtti.
Kendilerinin normal şartlarda 1 yıl daha hükümette kalacağını ve bu çerevede programın sağlıklı şekilde uygulayarak daha da iyi bir konuma geleceklerini bildiklerini söyleyen Atun, partilerinden büyük bir oyunla 8 kişinin ayrılmasıyla bu uygulamaya kısa bir ara verdiklerini ama seçimden sonra programı uygulamaya kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

“İKTİDAR PARTİLERİ HALKA AÇIKLAMA YAPMALI”
Bugün özelleşen kurumlara bakıldığında yatırıma muhtaç yerlerin olduğunun görüldüğü ve bu yatırımların kamu kaynakları ile yapılamayacağının görüldüğünü ifade eden Atun, Kıbrıs Türk Petrolleri ve Ercan Havaalanının bunların en büyük örnekleri olduğunu söyledi.
Geleceğe bakmak gerektiğini ve geleceğe bakarken kamu kaynaklarını iyi değerlendirmenin önemli olduğunu söyleyen Atun, gerek Ercan’da gerek ise KT Petrollerinde devletin kamu kaynağı olarak böyle büyük rakamları ayırmasının mümkün olmadığını belirtti.

Şeffaf şekilde yapılan ihaleler yöntemiyle devketin kasasına önemli girdiler sağlandığını belirten Atun, özelleştirmeler ile birlikte daha şimdiden bu yerlerde istihdamların da arttığını vurguladı.
Atun, Özelleştirmelerin ülkede asla tekelcilik oluşturmayacağını rahatlıkla söyleyebileceğini, bunu Bakanlığı döneminde hazırladıkları yasalarla Anayasal olarak da güvenceye alındığını söyledi.
Yine özelleştirmeye karşı çıkan o günki muhalefetin bugün iktidar olduklarında, özelleştirmelerle ilgili hiç bir geri duruş sergilemediğini ifade eden Atun, bunu halka açıklamaları gerektiğini bunun bu partilerin halka karşı en büyük sorumlululuğu olduğunu söyledi.

 
Editör: TE Bilisim