Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri SunatAtun, siyasetin ülkeyi yönetmeye talip olanların halktan yetki istedikleri bir alan olduğunu ve siyaset yapılarak ülkenin yönetildiğini söyledi. Ülkede insanların geçinmek için zorlandıklarını dile getiren Sunat Atun, birilerinin Elektrik Kurumu’nu zarara uğrattığını söyledi. Atun, “Halkın 100 milyonu buharlaşmıştır” dedi.

Ada TV’de Erçin Şahmaran’ın Gündeme Bakış programına konuk olarak çarpıcı açıklamalarda bulunan UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, DP-UG’den istifa eden milletvekilleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Atun, “Gördüğüm kadarıyla bu Demokrat Parti’nin iç sorunu. Bunu bırakalım onlar tartışsınlar” şeklinde konuştu.

UBP Genel Sekreter’i Sunat Atun’un açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle:

“İSTİFALAR DP-UG’NİN İÇ SORUNU”

“Siyaset bir hizmet verme aracıdır. DP-UG’den istifa eden 3 milletvekilin açıklamalarını okudum. Gördüğüm kadarıyla DP’nin iç sorunu ve bunu parti değerlendirilecektir. Bunu bırakalım da onlar tartışsınlar.”

“UBP’YE DÖNMELERİ GİBİ GÜNDEMİMİZE GELMEDİ”

“İstifa eden milletvekillerinin UBP’ye dönmesi gibi bir şey bizim gündemimize gelmedi . UBP bağlamında böyle bir durum olursa buna yetkili kurullar bunu değerlendirir.”

“KIB-TEK ÖLÜMÜN EŞİĞİNE GETİRİLDİ”

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu (KIB-TEK) bir yıllık bu kısa süreç içinde ölümün eşiğine getirdiler ve komaya soktular.Üzülerek söylüyorum ki, KKTC’nin 31 yıllık tarihinin en büyükfelaketini de yaşatmaya gebedir bu kurum.Kısa bir süre önce Meclis aracılığıyla Başbakanlığa soru önergesi verdim. KIB-TEK’in bütün borçlarının ve bütün alacaklarının toplamı nedir diye sordum. Gelen cevapta KIB-TEK’in alacak hesap bakiyesi 608 milyon TL.ŞimdiUBP olarak biz hükümetten gittiğimiz dönem 430 milyon Türklirası.Aradan gecen 15 aylık süre içinde tam 180 milyon Türk lirası zarara sokuldu. 420’lerde aldılar 608’lere çıkardılar.‘UBP halktan tahsil ediyor, ayrıcalıklı insanlardan tahsilat yapmıyordu’ diye meclisi inletirlerdi. Buyalan.Ama elimizdeki belgeler ortaya koyuyorki 180 milyonluk elektriğin tahsilatınıyapmıyor.”

“BUNUN HESABINI VERMEK ZORUNDALAR”

“Bunun hesabını vermek zorundalar.KIB-TEK’in 246 milyon TL. borcu var. Biz gittik aradan 5 aylık zaman geçti 297’ye fırladı. 5 ayda 50 milyonTL. arttı. Meclis Başkanlığı’nın bana verdiği yanıtta deniyor ki, KIB-TEK’in şuan ki borçları 345 milyondur. Yani UBP giderken 245 milyondaydı elektrik kurumunun borçları, 14 ay sonra CTP hükümeti döneminde 345 milyon. Tam 100 milyon lira elektrik kurumunu zarara uğrattı bu insanlar 14 ayda.”

“HALKIN 100 MİLYONU BUHARLAŞTI”

“ElektrikKurumu’nu zarara da sokarak 100 milyon liralık sayaç takılmadı. Halkın 100 milyonu buharlaşmıştır.KKTC’de insanlar geçinmeye çalışırken birileri ElektrikKurumu’nu tam 100 milyon zarara uğratıyor. Bizim dönemimizde bankalara olan borç 95milyondu. CTP dönemde bankalara olan borç 208 milyon.Halka bunun hesabının verilmesi lazım. Elektrik Kurumu’nun alacakları eğer 420 trilyondan 608 trilyona çıkmışsa bu kurum batmış demektir ve bu kurum alacaklarını tahsil edebilir durumda değildir. Tahsilat yapabilir durumda olsalardı benden devir aldığı 420 milyonluk alacağın düşmüş olması gerekiyordu. Fakat bunlar bizden aldıkları 420 milyonluk alacağı 608 milyona çıkardılar. Demek ki bu kurumun 350 trilyon olan borcu bankalara ve AKSA’ya ve bununla birlikte Türkiye’deki petrol satın aldıkları yere olan borçlarını ödeme imkânı yoktur. Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı 100 kişilik istihdam yapıyor nasıl yapıyor?Gayet usulsüzce gayet yasalara aykırı bir şekilde yapıyor. Bizim bizim dönemimiz de alınanlar 40/ 50 kişiydi.” 

Editör: TE Bilisim