Türkiye-İsrail yakınlaşması ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya olan doğal gaz bağımlılığından acilen kurtulma çabası Yunanistan’ı fazlasıyla rahatsız etmeye başladı. EastMed’i diriltmek için ABD’deki zemin yoklayan ama sonuç alamayan Atina şimdi Kıbrıs Rum Kesimi’ni devre dışı bırakacak bir planı konuşmaya başladı.

Konuşulan yeni plana göre, İsrail ve Kıbrıs doğal gazı Mısır’a bağlanacak ve Mısır’dan 380 kilometrelik bir deniz altı boru hattıyla, gaz önce Girit, ardından Mora ve oradan da İtalya’ya ulaşacak.

EastMed projesinde enerji yollarında kritik bir taşıyıcı olarak konumlanan Kıbrıs Rum Kesimi, bu senaryoda sadece gaz satanlardan biri pozisyonuna düşüyor.

Haydarpaşa Ticaret Lisesi Uygulama Oteli açıldı Haydarpaşa Ticaret Lisesi Uygulama Oteli açıldı

Yunanistan hükümeti de böyle bir senaryonun siyasi sorunlar yaratacağını biliyor ama Türkiye’yi devre dışı bırakmak için bulabildikleri en akla yatkın çözüm şimdilik bu. Bir yanda Türkiye’siz, şu an ne kadar gaz sağlayacağı belli olmayan, Rum Kesimi’yle kriz çıkarmaya aday bir senaryo, diğer yanda Türkiye ile ilişkileri düzeltip, herkesin kazanabileceği bir atmosfer yaratma imkânı var. Türkiye karşıtlığını yıllardır oy deposu haline getiren Yunan siyaseti, barışı konuşabilecek kadar cesur olabilecek mi, göreceğiz...

Editör: Haber Merkezi