Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Kurmay Yarbay Mustafa Aksaç ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği adına Zeynep Kıvılcım birer konuşma yaptı, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Korosu oratoryo sundu.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, bazı bakan ve milletvekilleri, askeri ve sivil temsilciler katıldı.

BEROVA: “ÖLÜMSÜZ BİR LİDER”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, bugün Türkiye Cumhuriyeti kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76’ncı yıldönümünde onu anmak ve mirasına olan minnettarlığı ifade etmek için toplanıldığını belirterek konuşmasına başladı.

Berova, ölümsüzlüğün insanlığın en büyük amacı olduğunu söyleyerek, ölümsüzlüğe ulaşmanın yollarından birinin de bir buluş, aşı, zafer, inkılaplar yoluyla dünyayı daha yaşanılabilir bir yer yapmak olduğunu kaydetti.

“İşte Atatürk bunu başarmış ölümsüz bir liderdir. Onu pek çok kişiden ayıran özelliği, karşısındaki olumsuzlukları mazeret olarak kullanmak yerine hedefe varmak için aşılması gereken bir engel olarak görmesidir” diyen Berova, Atatürk’ün bu nedenle sıradan bir çocuk ve subay olarak başladığı hayatını dünya tarihini değiştiren, bir döneme damga vuran tartışmasız bir lider olarak tamamladığını söyledi.

Berova, 10 Kasımları yas günleri olarak değil, ona bağlılığın pekiştirildiği, düşüncelerinin benimsenip özümsendiği, gösterdiği ilke ve hedefler doğrultusunda daha da ivme kazanılan hareket noktası olarak değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Gelecekte ülkenin yönetimini devralacak, geleceği yönlendirecek, uygar ve saygın bir ulus olma bilincini daha da pekiştirecek gençlerin, Ulu Önder Atatürk’ün ilke ve devrimleri ışığında ilerlemesi gerektiğini kaydeden Berova, “Türk ulusunun ayrılmaz bir parçacı olan KKTC’de onun ilke ve inkılapları ışığında ilerlemeye devam edeceğimize dair kararlılığımızı bir kez daha yineler, kendisini rahmetle anarız” dedi.

AKSAÇ: “ATATÜRK’Ü ANLAMAK ÖNEMLİ”

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına konuşan Piyade Kurmay Yarbay Mustafa Aksaç, Kurtuluş Savaşı’nın önderi, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ebedi başkomutan, lider Atatürk’ü minnet ve şükranla andıklarını kaydetti.

Atatürk’ü sadece anmanın değil anlamanın önemine değinen Aksaç, “Onu anlamak; onun gibi düşünmek, hissetmek ve azimle çalışmakla mümkün olur” dedi.

Atatürk’ün 10 Kasım’da aramızdan ayrılırken, çağdaş, uygar, ilerici bir toplum, laik, demokratik cumhuriyet, milli hukuk devleti bıraktığını belirten Aksaç, savaş kazanan, zafer yaşatan komutanların çok azının tarihi değiştirebildiğini, Atatürk’ün bunu başardığını kaydetti.

Tüm imkansızlıklara rağmen Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandırıldığını ve 15 yılda devrimlerin tamamlandığını anlatan Aksaç, Atatürk’ün dünyanın en büyük liderleri arasında yerini aldığını ifade etti.

Aksaç, Atatürk’ün Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarılarını ve inkılapları anlattı.

Aksaç, “Atatürk’ün hayatı incelendiğinde hayranlığı gizlemek mümkün değil. Türk milleti için bir ideal oluşturmuştur” diye konuştu.

KIVILCIM: “DÜNYADA YETİŞMİŞ NADİR BİR DAHİ”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği adına konuşma yapan Zeynep Kıvılcım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümünde onu anmak için toplanıldığını kaydetti. Kıvılcım, 10 Kasım’ın bir yas günü olarak değil, Atatürk’ün halkla bütünleşerek vermiş olduğu mücadeleyi daha iyi anlamak, mirasına olan minnettarlığı ifade etmek ve eserlerini ileriye götürmek adına bir fırsat olarak değerlendirme gerektiğinin bilincinde olduklarını belirtti.

Atatürk’ün ölümünün sadece Türkiye’de değil dünyada da derinden üzüntü yarattığını söyleyen Kıvılcım, onun dünyada yetişmiş nadir bir dahi olduğunu vurguladı.

Mustafa Kemal’in 1919’dan, 1923’e kadar milli mücadelenin önderliğini yürüttüğünü anlatan Kıvılcım, ilke ve inkılaplarla modern Türkiye Cumhuriyeti idealini hayata geçirdiğini, Türkiye’nin döneminin en saygın devletleri arasında yer aldığını kaydetti.

Kıvılcım, Atatürk ilke ve inkılaplarının hiçbir yasal zorlama olmadan o dönemde İngiliz Sömürge Yönetimi idaresinde bulunan Kıbrıs Türk halkı tarafından da benimsenerek uygulandığını anımsatarak, “Bu durum Türkiye ve KKTC haklarının özünde bir bütünün, yani aynı milletin parçaları olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Kıvılcım, konuşmasını “Onu rahmet ve minnetle anıyoruz” diyerek tamamladı.
Editör: TE Bilisim