Törene, Cumhurbaşkanı adına vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi adına Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Başbakan adına Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, bazı bakan ve milletvekilleri, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, siyasi parti, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri, diğer askeri erkan ile bazı yetkililer katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesi ile devam etti.

Ardından Siber, Kanbay ve Paç anıt özel defterini imzaladı.

10 Kasım nedeniyle diğer ilçelerde de törenler düzenleniyor.

SİBER

Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Anıt Özel defterine şunları kaydetti:

“Aziz Atatürk,

Özgürlük mücadeleniz, gerçekleştirdiğini devrimler, sömürgeciliğe karşı verdiğiniz savaş, dünya barışına, uluslar arası anlayışa ve insan haklarına verdiğiniz değer, tüm dünya uluslarına örnek olmuş, sizi ölümsüz kılmıştır.

Günümüzde gittikçe daha da büyük anlam kazanan değerli özdeyişiniz “Yurtta barış, cihanda barış” ilkesinin tüm dünya devletleri tarafından benimsenmesi ile daha güzel bir dünyaya ulaşabileceğiz. Arzumuz dünyadaki savaşların, göçlerin, şiddetin sona ermesi, tüm uyuşmazlıklara barışçıl çözüm bulunabilmesidir.

Ülkemizde de yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorunun iki halk tarafından kabul gören, karşılıklı haklara saygılı, yaşayabilir adil bir çözüme ulaşması en büyük dileğimizdir.

Yüce Atatürk,

İlkeleriniz ve devrimleriniz, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de yolumuza ışık tutmaya devam edecektir. Ebediyete intikalinizin 78. yılında aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliriz.”

KANBAY

TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da deftere şunları yazdı:

“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

İlke ve devrimleriniz sadece Türk Milletine ve yavru vatanda yaşayan soydaşlarımıza değil, ezilen bütün uluslara yol göstermiş, pek çok devlet adamına ilham kaynağı olmuştur.

Türk ulusunun iradesi, yüksek zekası ve yeteneğinden aldığınız güçle kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti, bugün de içeriden ve dışarıdan gelen her türlü tehditlere karşı birbirine sımsıkı kenetlenen bir ülkenin evlatlarıyla varlığını sürdürmektedir.

Emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, sahip olduğumuz virlik ve beraberlik ruhuyla çağdaş medeniyet seviyesine taşıyarak, sonsuza dek yaşatmaya kararlıyız.

Eşsiz bir devlet adamı, Türk ve dünya tarihinin ölümsüzleşmiş en önemli liderlerinden biri olarak sizi, ebediyete intikalinizin 78. yılında büyük bir saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

PAÇ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç da deftere şunları kaydetti:

“Eşsiz komutan, büyük devlet adamı, yüce önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

Çağdaş ve uygar bir topluma yakışır değerlere sahip olmanın büyük gururu ve cumhuriyetimizin yılmaz savunucusu olarak, ebediyete intikalinizin 78. yıldönümünde mücahit Kıbrıs Türk halkı ile birlikte büyük bir heyecan ve özlemle huzurunuzdayız.

Türk ulusunun engin sevgi ve güvenine sahip, onun bağrından çıkan ve ulusun övünç ve kıvanç kaynağı Türk ordusunun bir parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, yüksek disiplin ve üstün donanımı ile bölgesel barışa önemli katkılar sağlamak adına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görevini milli şuur ve sorumluluk duygusu ilke sarsılmaz bir azim ve coşkuyla yerine getirmekte, mücahit Kıbrıs Türk halkı ile birlikte tarihi misyonuna devam etmektedir.

Evrensel değerlerden oluşan yapısıyla, sadece Türk milleti için değil, insanlık için de bağımsızlığın, ilerlemenin ve medenice yaşamanın öğretisi olan düşünce sisteminiz, milletçe birlik, beraberlik, varış ve güven içinde, uygarlık yolunda emin adımlarla ilerleyişimizde değişmez rehberimiz olacaktır.

Milletin refah ve mutluluğu için verdiğiniz mücadelenin ölmez bir eser olan Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar yol gösteren ilke ve inkılaplarının ışığında ilelebet yaşayacaktır.

Yüce Atatürk,

Yoktan var ettiğin Türkiye Cumhuriyetini yaşatma ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırma kararlılığıyla, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”
Editör: TE Bilisim