Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, Antalya’nın Aksu ilçesinde 56 ülkeyle birlikte yerini alan KKTC, kendi inşa ettiği 520 metrekarelik kültür evi ile kendi kültürünü tanıtma fırsatı buluyor.

Kültür evinin açılışı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Expo 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından yapıldı.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp, Kıbrıs Türk Kültür Evi’nin yapım aşamasını anlattı.

Kültür evi ile, Antalya halkına dokusu ve kokusuyla Kıbrıs Türk kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını belirten Tunçalp, kültür evinin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök de, bahçecilik expolarının yeniliklerini anlattığı konuşmasında, KKTC’nin de bu amaçlar doğrultusunda önemli kazanımlar elde edeceğini vurguladı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, EXPO 2016 organizasyonunda kurulan Kıbrıs Türk Kültür Evi ile Kıbrıs’ın doğasının, kültürünün ve tarihi eserlerinin yansıtılmaya çalışıldığına işaret ederek, herkesi Kıbrıs’ın güzelliklerini yakından görmeye çağırdı.

KKTC’de turizm ve eğitimin ekonomiye çok ciddi katkılar sağladığına dikkat çeken Ataoğlu, turizmde ciddi gelişmeler yaşandığını ve bu gelişmelerin devam edeceğini söyledi.

Turizmin tüm sektörlere hitap ettiğini belirten Ataoğlu, özellikle Ankara’da yeni imzalanan Global Sağlık Turizmi Anlaşması’nın önemini vurguladı.

KKTC’deki hastanelerin de sağlık turizmi için önemli olduğunu belirten Ataoğlu, bunların ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını kaydetti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, kültürel mirasın korunmasının önemli olduğunu belirterek, dünyada kültürel mirasın çeşitli biçimde müzelenmesi ve sergilenmesinde ciddi artış olduğunu vurguladı.

Berova, Kıbrıs Türk Kültür Evi ve bahçesinde sergilenen nesnelerin her birinin Kıbrıs Türk toplumunun geçmiş yaşamına dair maddi ve manevi değerlerinin ve özgünlüğünün son derece önemli birer göstergesi olduğunu kaydetti.

Sergilenen nesnelerin ayrıca Kıbrıs Türk toplumunun kimliğinin oluşumunda da son derece önemli olduğunun altını çizen Berova, bu nesnelerin kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşam bulduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Halk Ozanı Kemal Deveci, Kıbrıs Türk Kültür Evi’nin açılışına katılanlara kaval dinletisi sundu.

23 Nisan ‘da açılışı yapılan EXPO 2016 Antalya organizasyonu 30 Ekim’de sona erecek.

EXPO 2016 Antalya bölgesi adıyla inşa edilen evler ve evlerin bahçelerindeki yeşil bitki ve ağaçlar ile yeşil alanlar bir uluslararası sergi alanı olarak turistlere ve ziyaretçilere açık kalmaya devam edecek.



Editör: TE Bilisim