Ziyaretinde, Atalay'a, Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar ve Girne Temsilcisi Fuat Tosun eşlik etti.

Dünkü etkinlikte sırasıyla Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Din İşleri Başkanı Atalay ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim konuşma yaptı.

Din İşleri Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, etkinlikte konuşan Atalay, kalıcı barış konusundaki umudun ayakta tutulmasına katkıda bulunanlara teşekkür etti. Atalay, Rum Başpiskoposluğu'nun isim günü etkinliğinde bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını aktardı.

Atalay, Güney Kıbrıs'ta bulunan Hala Sultan'ın adadaki önemine vurgu yaptı. Hala Sultan'ın adadaki dini liderleri yakınlaştırdığına işaret eden Atalay, "Zaman hepimiz için geçiyor. İçinde bulunduğumuz zamanda hepimiz Allah katında sorumluyuz. İnanan insanlar olarak öbür âleme iyi şeyler götürmek, yaşadığımız dünyaya da güzel hatıralar bırakmak zorundayız. Diğer âleme de götüreceğimiz bu dünyaya da bırakacağımız değerin barış olması en büyük dileğimizdir" diye konuşarak kalıcı barış için umudu ayakta tutmanın önemini vurguladı.

Bu ümidin baki olması temennisinde bulunan Atalay, Kasım’ın 22'sinde Hala Sultan Tekkesi'ni Müslümanlar olarak ziyaret edecekleri bilgisini verdi. Atalay, Güney Kıbrıs'tan alınan izinle birlikte bu ay içerisinde Hala Sultan'ı bin kişilik bir grupla ziyaret edeceklerini belirtti.

"BİZİM İŞİMİZ SİYASET DEĞİL"

Atalay, Kıbrıs açıklarında Türkiye tarafından yapılan doğal gaz çalışmalarıyla ilgili olarak yöneltilen bir soru üzerine, "Bu konu siyasilerin işidir, biz doğrudan siyasi işlerle uğraşmıyoruz. Bizim işimiz siyaset yapmak değil, siyasetin yapılmasını kolaylaştırabilecek işler yapmaktır." diye cevap verdi.

HRİSOSTOMOS: “BARIŞ İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”

Etkinlikte konuşan Rum lider Hrisostomos da Atalay ve ekibini ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Güneye geçmesinde sorun olan Müslümanların Hala Sultan’ı ziyaret edebilmeleri için Rum yetkililerle geçişlere izin verilmesi hususunda temaslarda bulunduğunu ifade eden Rum Başpiskopos, Atalay ile uzun bir zamandır görüştüklerini kaydetti.

Devamlılığı olan bir barış için uğraşmaya devam edeceklerini dile getiren Hrisostomos, dini liderlerin bu barışa katkı koymasının önemine işaret etti.

İsveç Büyükelçiliği yetkilisi Sara Brandt Hansen ve Koordinatör Salpy Eskidjian Weiderug’un da katıldığı etkinlikte Din İşleri Başkanı Atalay, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile de bir süre görüştü. Ardından Atalay ve ekibi Başpiskopos’un daveti üzerine geleneksel yemeğe katıldı.

Din İşleri Başkanlığı açıklamasında “üst düzey Kıbrıslı ve yurtdışı Ortodoks temsilcilerle Rum resmi makamlarının da katıldığı geleneksel yemekte tarihte ilk defa bir Müftü ve ekibinin ağırlandığı” da belirtildi.
Editör: TE Bilisim