Girne Amerikan Üniversitesi ile Kazakistan Astrofizik Enstitüsü arasında KKTC’de Astrofizik ve Uzay Bilimleri Araştırma merkezinin kurulması yönünde protokol imzalanıyor.
KKTC’de ilk kez Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te kurulacak Astrofizik ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi ile ilgili protokole imza koymak üzere Kazakistan Astro Fizik Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Chingis Omarov’dan gelen resmi davet üzerine GAÜ Bilim heyeti Kazakistan’a gidiyor.
Kazakistan’ın Almati şehrinde 8-11 Nisan 2013 tarihleri arasında Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner’den oluşan GAÜ Bilim Heyeti çeşitli temaslar ile incelemelerde bulunacak ve protokole imza koyacak.
Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Kazakistan Astrofizik Enstitüsü yetkilileri ve bilim insanlarının Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü ziyaretlerinde imzalanacak ikinci protokolün ardından merkezin kurulması ve bilimsel üretim sürecinin başlayacağı belirtilirken KurucuRektörüveYöneticilerKuruluBaşkanıSerhatAkpınartarafındanyürütülenprojegelişimsürecisonundaKKTC’nin ilk uzaybilimleriveastrofizikmerkezininkurulmasıileilgiliAkpınarönemliaçıklamalardabulundu.
“UzayBilimleriveAstrofizikÇalışmalarınıYürütecekMerkezKKTC’de İlk veBilimDünyasındaOtoriteOlacak”

Uzaybilimleriçalışmalarıveastrofizikeğitimindedünyanınöndegelenve SSCB devletleridağılmasındanöncevesonrasındaönemlibiruzaybilimleriüssüolanKazakistan’ınöndegelenbilimselvakıfvedüşüncekuruluşlarıilesürdürülensüreçsonrasındamerkezinkurulmasıvebilimselüretimebaşlamasısürecindesonagelindiğinibelirtenAkpınar, GAÜ veKazakistan Astro Fizik Enstitüsü arasında imzalanacak protokol ile KKTC’de ilk kezuzaybilimleriveastrofizikmerkezinin GAÜ tarafındankurulacağınıvurguladı.
GirneAmerikanÜniversitesi’nin KKTC içinyinebirilkigerçekleştirecekolmanıngururuveheyecanınıyaşadığınıifadeedenAkpınar, dışdünyavegalaksilerüzerinebilimselçalışmalaryanındabilimselincelemevegözlemsüreçleriileuzaybilimlerialanındaönemliçalışmalaraimzaatacakmerkezinbilimdünyasındaotoriteolacağınınaltınıçizdi.
UzayBilimleriveAstrofizikMerkezininokulöncesindenbaşlayaraközelde GAÜ Okullargrububünyesindekiüniversiteöncesieğitimkurumlarındaöğrenimgörenöğrencilervegeneldetümöğrencilere de uzay , dışdünya, astroloji, gezegenlervegalaksiileyıldızsistemleriüzerinegözlemveincelemefırsatısunarakeğitimvereceğine de işaretedenAkpınar, merkezinastronomibilimiileilgilibölümlerinöğrenimebaşlamasını da beraberindegetireceğiniifadeederekUzayBilimleriçalışmalarındaönemlibiruluslararasıçekimmerkeziolacakyapınınülketanıtımını da önemlikatkılaryapacağınıvurguladı.

Editör: TE Bilisim