Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Kazakistan Astrofizik Enstitüsü arasında KKTC’de Astrofizik ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nin kurulması yönünde protokol imzalanıyor.

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, KKTC’de ilk kez GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te kurulacak Astrofizik ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi ile ilgili protokole imza koymak üzere Kazakistan Astro Fizik Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Chingis Omarov’dan gelen resmi davet üzerine, GAÜ Bilim heyeti Kazakistan’a gidiyor.


Kazakistan’ın Almati şehrinde 8-11 Nisan tarihleri arasında Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün ve Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner’den oluşan GAÜ Bilim Heyeti çeşitli temaslar ile incelemelerde bulunacak ve protokole imza koyacak.

GAÜ’den yapılan açıklamada, Kazakistan Astrofizik Enstitüsü yetkilileri ve bilim insanlarının GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü’nü ziyaretlerinde imzalanacak ikinci protokolün ardından merkezin kurulması ve bilimsel üretim sürecinin başlayacağı belirtildi.

SERHAT AKPINAR

Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar yaptığı açıklamada, uzay bilimleri çalışmaları ve astrofizik eğitiminde dünyanın önde gelen ve SSCB’nin dağılmasından önce ve sonrasında önemli bir uzay bilimleri üssü olan Kazakistan’ın önde gelen bilimsel vakıf ve düşünce kuruluşları ile sürdürülen görüşmeler sonrasında bilimsel üretime başlanılması sürecinde sona gelindiğini vurguladı.

Akpınar, GAÜ ve Kazakistan Astro Fizik Enstitüsü arasında imzalanacak protokol ile KKTC’de ilk kez uzay bilimleri ve astrofizik merkezinin GAÜ tarafından kurulacağını vurguladı.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin KKTC için yine bir ilki gerçekleştirecek olmanın gururu ve heyecanını yaşadığını ifade eden Akpınar, dış dünya ve galaksiler üzerine bilimsel çalışmalar yanında, bilimsel inceleme ve gözlem süreçleri ile uzay bilimleri alanında önemli çalışmalara imza atacak merkezin bilim dünyasında otorite olacağının altını çizdi.

Uzay Bilimleri ve Astrofizik Merkezi’nin okul öncesinden başlayarak özelde GAÜ Okullar grubu bünyesindeki üniversite öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ve genelde tüm öğrencilere uzay, dış dünya, astroloji, gezegenler ve galaksi ile yıldız sistemleri üzerine gözlem ve inceleme fırsatı sunarak eğitim vereceğine işaret eden Akpınar, merkezin astronomi bilimi ile ilgili bölümlerin öğrenime başlamasını da beraberinde getireceğini ifade etti.

Akpınar, Uzay Bilimleri çalışmalarında önemli bir uluslararası çekim merkezi olacak yapının ülke tanıtımını da önemli katkılar yapacağını vurguladı. 
Editör: TE Bilisim