Türkiye tarafından Alaköprü Barajı ve 23 Kilometrelik ishale hattı, KKTC tarafında ise Geçitköy Barajı ve 3170 Metrelik ishale hattı yanında deniz geçişi olmak üzere ana hatlarıyle beş kısımdan oluşan projenin tamamında çalışmalar planlandığı gibi tüm hızıyla devam ediyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zamanda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Su Genel koordinatörü olan Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, projenin planlandığı biçimde yürüyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu sayede 50 yıllık projeksyonda son 40 yıldır yaşanan su sorununun KKTC’de artık sorun olamaktan çıkacağını vurguladı.

Profesör Gökçekuş, “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen bu denli büyük önemli ve bir o kadar da karmaşık bu projenin tüm aşamalarının ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, başta inşaat mühendisliği öğrencileri olmak üzere tüm kesimler için adeta bir laboratuar niteliğinde olduğunu, bu nedenle projenin her safhasında öğrencileri ile olayı yakından takip ettiklerini vurguladı.

Profesör Gökçekuş, projede gelinen aşamaları şöyle özetledi:

7 Mart 2011 tarihinde temelleri atılan 130.5 Milyon metreküp kapasiteye sahip Alaköprü Barajı, yüzeyinin betonla kaplanmasının ardından tamamlanmış oldu. Baraj Eylülde su tutmaya başlıyor. 26 Megawat kurulu güce sahip barajdan aynı zamanda elektirik üretimi de gerçekleştiriliyor. Bölge halkıına 4 Bin Hektarlık bir alanda sulu tarım yapma olanağı sağlanacak barajdan, ayrıca 33 Milyon metreküpde içme suyu temin edilecek.
Alaköprü Barajı ile 10 Bin Metreküp kapasiteye sahip Anamuryum Dengeleme Deposu’na kadar 22, depodan sahile kadar da bir kilometre olmak üzere toplam 23 kilometrelik ishali hattının inşaasında önemli yol kadedildi.1.5 metre çapında duktil borulardan oluşan bu hattın 18 kilometresi tamamlanmış durumda. Yılbaşına kadar ishale hattının tamamı bitirilmiş olacak.

KKTC tarafında da proje büyük bir hızla ilerliyor. Geçitköy barajının tamamlanması için 10 metrelik bir mesafe kaldı. Eylül ayı baraj tamamlanıyor. Ayrıca 68(350 m.),78(36 m.) ve 88 (14 m.) metre kodlarında mevcut üç adet tünelin toplam 400 metre uzunluğundaki inşaatı tamamlanmış durumda.

KKTC tarafında ayrıca mevcut iki pompa istasyonu; Güzelyalı ve Geçitköy pompa istasyonları yapımında ise önemli yol katedildi. Geçitköy Barajdan içme suyu amaçlı olarak KKTC2ye verilecek suyun arıtılacağı arıtma tesisinin kazı işlemleri ise devam ediyor. Ayrıca Güzelyalı pompa istasyonu ile baraj arasında irtibatı sağlayacak olan 1.4 metre çapındaki duktil boruların döşenme işlemi ise tamamlanmak üzere.
Hal böyleyken projeyi ”Asrın Projesi” yapan 80 km. 151 m.lik deniz geçişi ile ilgili olarak da önemli mesafe katedildi.

Fırat boru tarafından Mersin Seka Limanında kurulan fabrikada 1.6 metre çapında yüksek yoğunluklu polietilen türde 500 metre boyunda yekpare olarak üretilen boruların şu ana kadar 90 tanesinin üretimi tamamlandı.

Deniz tabanına yerleştirilecek olan ve eni boyu 9 metre kalınlığı ise 1 metre olan Beton Blokların ( Ankrajların ) Mersin Taşucunda dökümleri yapılıyor. Yine, deniz geçişinde kullanılacak 80 adet şamndra ingiltereden getirildi.

Türkiye ile KKTC arasındaki Deniz geçişi sırasında kullanılacak borular üzerlerine yerleştirilecek beton ağırlıklar ile her 500 metrede bir iki boru arasındaki mevcut Y parçanın, 17. Cm. çapındaki özel halatlarla, deniz tabanına yerteştirilmiş beton bloklara tutturulamak suretiyle bu mesafe aşılmış olacak. Bu bağlamda Norveç’te üretilen halatların (Polipropilen) şu ana kadar yaklaşık %20’sine tekabül eden 80 km.si üretildi.

Prof. Gökçekuş projenin her aşamasında Devlet Su İşleri yetkilileri ile istişare içerisinde olduklarını, gelişmelerden an ve an haberdar edildiğini dile getirerek, bu güne kadar olan uyumlu çalışmalarından dolayı tüm DSYİ çalışanlarına teşekkür ederek, özelilkle Türkiye ayağı ve deniz geçişiyle ilgili çalışmalardan düzenli olarak bilgilendirildiği için önemli bir misyonu yerine getirme fırsatı bulduğunu, bu yolla KKTC halkının projenin tamamından haberdar olabildiğini, projedeki bu gelişmelerin toplumda aynı zamanda bir motivasyon unsuru olduğunu belirtti.

“Görüldüğü gibi kış ayları boyunca da gerek boru üretimi gerekse boruların denize döşenmesi işlemi sürecektir” diyen Profesör Gökçekuş, iklim koşullarında olağanüstü bir durum yaşanmaması halinde projenin ön görüldüğü gibi 7 Mart 2014’te tamamlanacağını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.


Editör: TE Bilisim