Gazimağusa Limanı'nda 5 Bin Tonun üzerinde indirilmesi mümkün olmayan arpayla ilgilişirket, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu aracılığıyla arpayıgemiden boşaltmak için Limanlar Müdürlüğü’nden açık alan talep edip ürünü yaymak ve kurtarmak istiyor…

Öte yandan konuyla ilgili Tarım Bakanlığı, Çevre Dairesi’nden kullanımı yasak olan Pinomatik boşaltma makinesini bir defaya mahsus kullanılmasına müsaade edilmesi yönünde baskı yapıldığı iddia ediliyor.

“Şartnamede fesat”iddialarıyla gündeme gelen Arpa ihalesini alan firmalardan Demirpolat Şirketler Grubu isimli şirketin ülkemize ithal ettiği arpa ıslak ve indirilmesi mümkün olmayan miktarın üzerinde gelince Mağusa Limanın’da yeni bir fiyasko ortaya çıktı.

Gazimağusa Limanı'nda 5 Bin Tonun üzerinde indirilmesi mümkün olmayan arpayla ilgilişirket, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu aracılığıyla arpayıgemiden boşaltmak için Limanlar Müdürlüğü’nden açık alan talep edip ürünü yaymak ve kurtarmak istiyor.

İndirme kapasitesinin üzerinde

14 tonluk gemi ile gelen ürün, geminin kendi boşaltma sistemi olmaması nedeniyle indirilemiyor ve limandaki en büyük boşaltma sistemi de gelen ürünün ancak yarısını boşaltabiliyor.

TÜK’ün yükleyici firmalara defalarca bildirmesine rağmen ürünün 5 tonun üzerinde olması, başından beri bazı şaibeleriyle gündeme gelen ihalede fesat iddialarını güçlendirdi.

Pinomatik boşaltma baskısı

Öte yandan konuyla ilgili Tarım Bakanlığı Çevre Dairesi’nin kullanımı yasak olan Pinomatik boşaltma makinesinin bir defaya mahsus kullanılmasına müsaade edilmesi yönünde baskı yapıldığı bildirilirken; TÜK'ün stokunda 40 bin ton arpa olmasına rağmen “acil arpaya ihtiyaç var” denerek getirtilen arpa için Pinomatiğin kullanılacağı ifade ediliyor.

Islak arpada üreyen alfatoksinin hiçbir şekilde temizlenemediği, hayvanlara ve dolayısıyla da insan sağlığını tehdit ettiği iddia ediliyor.

Daha önce de nemli gelmişti

Edinilen bilgiye göre 2,5 ay önce Holly Grain firmasına ait saman balalarının da nemli geldiği ve yine tarım bakanının özel girişimiyle içerisinde alfatoksin üreyen balaların serbest bölgede kurumak için TÜK'ün deposunun bulunduğu alana konulmasına izin verilmişti.

Bilahir piyasaya yayıldığıdüşünülen söz konusu balaların akıbetleri ise bilinmiyor.

(VATAN MEHMET-KIBRIS POSTASI)


Editör: TE Bilisim