Lefkoşa’da 7 Temmuz 2015 tarihinde hayatını kaybeden 26 yaşındaki  Arda Erkan  Ölüm Tahkikat Durşmaları (AÖT)  yeni boyuta taşınıyor.   ‘Arda’nın ölümünden kimin sorumlu olduğu’ ile ilgili   duruşmalar  21 Haziran 2016 tarihinde görüşülmeye başladı.  Arda hayatını kaybedeli 2 yıl oluyor. Ölümünün 2. Yılına  günler kala gerçek ölüm nedeni halen açıklanamadı,kesinleştirilemedi.                                                                    Kamuoyunda ‘Arda Erkan’davası olarak bilinen ve 5 sanığın yargılandığı dava 10 Haziran 2016’da tamamlanmıştı. Lekoşa Dr.Burhan  Nalbantoğlu Devlet Hastahanesi, Adli Tıp Uzmanı  Dr. İdris Deniz  28 Temmuz 2016 ‘da Lefkoşa Kaza Mahkemesinde, Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, İddia makamı adına Savcı Atilla Enver ve ailesi huzurunda dinlendi. Otopsi raporu  mahkemeye sunulmuştu.                                                      

İdris: Kişinin vücudunda oldukça fazla travmatik lezyon izi var   

Özellikle dış muayenesinde kişinin vücudunda oldukça fazla travmatik lezyon izi var. Dış muayene bulguları, özellikle kulak ve baş yüz bölgesinde morluk, morarma var.Havasızlık ölümlerinde bizim gördüğümüz bir durum. Cilt altında kanama varsa bu bir ekimozdur. Ki burda bunların ekimoz olduğunu göstermişiz. Ki ekimoz dediğimiz hadise de herhangi bir kuvvet sonucu, bir travma sonucu travmanın uygulandığıkısımda cilt altında küçük damarlarda yırtılma sonucu kanın doku aralıklarına sızması olayıdır ...  Yaptığımız dış muayenemizde kişinin baş, karın ve ayakları da içeren, kolları da içeren tüm vücudunda travmatik lezyonlar mevcuttu.Kendisini sert cisimlere çarpması ile meydana gelebileceği gibi dışarıdan kontrol amacı ile kuvvet uygulanması, yada sert ve küt cisim havalesi ile de meydana gelebileceğini söyledi.Özellikle boyun bölgesinde de travmatik lezyonları mevcuttu. Dışarıdan birbaşkası tarafından yapılacak sıkma ya da bastırma hareketi ile meydana gelebileceği, bu durumunda kişiye kotrolsüz ve şiddetli travma uygulandığını gösterdiği, kişinin ölümünün tüm veriler değerlendirildiğinde  SK’lerin neden olduğu solunum ve dolaşım yetmezliği neticesinde meydana gelmiş olabileceğinin kabulünün  gerektiğini bildirir.                                                                                                    Polis tahkikat memuru  sadece SK’lerin neden olduğu solunum ve dolaşım yetmezliği neticesinde meydana gelmiş olabileceği açıklamasını dikkate alarak daha derin soruşturma yapma gereği duyulmadığı gözlemlendi..                                                 

Arabasının içerisinde  ölü olarak bulunan  Arda Erkan’ın ölümünün nasıl ve ne şekilde meydana geldiği hususunda  verilen sonucun ailesi tarafından yeterince açıklayıcı ve tatmin edici bulunmadı.

Baba talepte bulundu

Ve  bir rapor daha düzenlenmesi için,  aile adına babası  Mustafa Erkan,  12/11/2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Adli Tıp Ana Bilim Dalı başkanlığına  talepde bulundu.  Talep uygun görülerek, sunulan olayla ilgili tüm adli ve tıbbi belgeler İstanbul Üniversitesi, Adli Tıp başkanı Prf.Dr. Nevzat Alkan tarafından  incelendi ve Arda Erkan’ın ölümü hakkında söz konusu bilimsel mütalaa düzenlendi.    Prf. Nevzat düzenlediği mütalaayı 17 Nisan 2017 tarihinde mahkemeye vermek üzere gelmişti. Fakat duruşma 15 Mayıs tarihine ertelenince tekrar mahkeme huzuruna gelerek mütalaasını yargıya sundu.Kıdemli Yargıç Tacan Reynar  29 Mayıs Pazartesi günü Salih Kahraman’ın dinlenmesine emir vererek  duruşmayı sonlandırdı.

 Sonuç                                                                                                                          Arda Erkan’ın ölümünün nasıl ve ne şekilde meydana geldiği hususunda yapılan inceleme  ve değerlendirmelerden; raporun irdeleme kısmında   ayrıntıları ve gerekçeleri belirtilen tüm tespit ve belirlemelerden sonuç olarak;                                                     1- Arda Erkan’ın ölümü sonrasında yapılan toksikolojik analizlerde vücutta tespit edilen uyutucu-uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin miktar-düzey (niceliksel-kantitatif değerlendirme) analizlerinin yapılmamış olmasının adli toksikoloji bakımından  bir eksiklik olarak değerlendirildiği,   2- Arda Erkan’ın otopsisinde alkol tespit edildiği, ancak söz konusu alkol düzeyinin ölüm yaratacak seviyede olmadığı, yine Arda Erkan’ın otopsisinde  kan ve dokularda uyutucu-uyuşturucu ve uyarıcı madde (extacy ve bonzai) tespit edildiği, ancak bu maddelerin de kan-doku seviyelerinin belirlenmemiş olduğu, bu sebeple söz konusu uyutucu-uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin Arda Erkan’ın ölümünde ki etkisinin, eğer yapılan otopsi işleminde söz konusu ölümü açıklayabilecek başka bir bulgu yok ise, müstakilen  etkili olabileceği,                                                                                                           

3- Arda Erkan’a yapılan otopsi işleminde dış muayenede tespit edilen lezyonların yerleşim yeri ve özellikleri ile özellikle boyun dış-iç muayenesinde tespit edilen lezyonlar dikkate alındığında;   Arda Erkan’ın ölümünün alkol ve uyutucu-uyuşturucu- uyarıcı maddelerin tesiri altında ve dolayısı ile başkaları tarafından tatbik edilecek bir travmaya direnç gösterme gücünün zaafa uğradığı bir durumda göğsüne bastırılması-sıkıştırılması ve boynunun  da sıkılması süreti ile oluşmuş olduğu  kanaatimi belirtir bilirkişi mütalaamdır.      

(Yeni BAKIŞ)

Editör: TE Bilisim