Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konseyi (IUSRC) tarafından düzenlenen, Arama Kurtarma Tatbikatı-2014, Lefkoşa’da yapıldı. 

Şehit Ertuğrul İlkokulu karşısında, Lefkoşa Araç Kayıt Dairesi ile Gelir ve Vergi Dairesi arasındaki bölgedeki boş alanda gerçekleştirilen tatbikat; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun ve Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fırat Alakuş'un da aralarında bulunduğu üst düzey protokol ve sivil halk tarafından ilgiyle izlendi.

ÖNER

Tatbikat öncesi konuşan IUSRC Dönem Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, dünyada deprem, doğal afet ve felaketlerin yaşanmamasını dileyerek, konseye, katılımcı üniversitelere ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na tatbikata koydukları katkıdan dolayı teşekkür etti.

TATBİKAT

14 ülkeden 26 üniversite bünyesinde 128 öğrencinin yer aldığı senaryo çerçevesinde, ilk önce 7.5 büyüklüğünde bir depremin ardından termal kameralar ve akustik dinleme cihazlarıyla arama-kurtarma, daha sonra yangın ve duman dolu odada mahsur kalan yangınzedelerin kapalı devre suni solunum cihazları kullanılarak kurtarılması olayları canlandırıldı.

Tatbikatta daha sonra çatıda mahsur kalanlar için atlama yatağı, depremden dolayı meydana gelen trafik kazasında araçta sıkışan vatandaşların hidrolik kesicilerle kurtarılması icra edildi.

Çatıdan yaralı kurtarma kemeri ve sedye ile indirme, halat fırlatma tüfeği kullanılması, köprü ve sırtta indirme yöntemleriyle yaralı indirilmesi konularının canlandırılmasıyla tatbikat sona erdi.

EROĞLU

Tatbikatın icrasının ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Konseyi ve tatbikata katılım gösteren üniversiteleri kutladı.

Eroğlu, birlikte çalışmanın üniversiteler arası işbirliğini geliştirmesi yanında insan hayatının önemini ortaya koymak açısından faydalı olduğunu ifade etti.

Felaketlerin ve doğal afetlerin ne zaman geleceğinin belli olmadığının altını çizen Eroğlu, son yıllarda arama-kurtarma çalışmalarındaki ilerlemelerin, çok üzücü hadiseler sonrası yaşam kayıplarının önüne geçtiğini söyledi.

Eroğlu, bu tür felaketlere her zaman hazıklıklı olmak gerektiğini söyleyerek, KKTC devletinin bu tür arama-kurtarma tatbikatlarına önem vermesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

“Ortaya koyduğumuz hedef insanı canlı tutabilmektir” diyen Eroğlu, müşterek bir hedef için diğer ülkelerle işbirliğinde bulunmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Eroğlu gelecek yıl aynı tatbikatta yeniden buluşmayı umduğunu kaydederek, tüm öğrencilere iyi bir tahsil yaşamı ve tatbikatın hayırlı olmasını diledi.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından Sivil Savunma sergisi gezildi.
Editör: TE Bilisim