DEV-İŞ, PEO, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN Kıbrıs Pir Sultan Abdal Derneği, GÜÇ-SEN ve ÇAĞ-SEN’in ortaklaşa düzenlediği etkinliğe bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de katılarak destek verdi.

Türk ve Rum sanatçılar da etkinliğe katılarak şarkılar seslendirdiler.

Etkinlikte PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis ile BES Başkanı Ulus Arpalıklı ortak konuşma metni okudular.

Kıbrıslıların 1 Eylül’ü anmak ve değerlendirmek için pek çok ve önemli nedenleri olduğunun vurgulandığı metinde, etkinlikte Kıbrıs sorununun çözümü ve yeniden birleşme için toplanıldığına dikkat çekildi.

Türkiye’deki darbe girişiminin de kınandığı ortak konuşma metninde askeri darbelerin ilerlemeyi ve demokratik geleceği sağlamayacağına dikkat çekildi.

Kıbrıslı kimliğinin bağımsızlığın kültürel ve ideolojik değerlerin korunmasının sadece Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümüyle yeniden birleşecek barış içerisindeki demokratik ve özgür vatanda etkin bir biçimde sağlanabileceği ve güvence altına alınabileceği ifade edildi.

Çözümün çok geciktiğinin vurgulandığı metinde “Mümkün olan en kısa südre sonuca varılması için iki lideri görüşme masasında bugüne kadar sağlanmış olan görüş birliklerini dayanak alıp tüm dikkatlerini toplayarak samimiyetle ve daha büyük kararlılıkla çalışmaya ve gerekenleri yapmaya çağırıyoruz” denildi.

İki lider ayrıca BM belgelerinde belirtildiği şekilde siyasi eşitliğin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü için de çalışmaya çağırıldı.
Editör: TE Bilisim