Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, dün akşam Lefke’de büyük bir katılımla düzenlediği bölge toplantısında ağırlıklı olarak Lefke bölgesinin sorunlarına yer verirken güncel konuları da değerlendirdi.
Konuşmasının başında “Dört Boyutlu Siyaseti’nin“birinci boyutunun Kıbrıs sorunu olduğunun altını çizen Akıncı, çözümsüzlüğün olumsuz etkilerinin bir kez daha Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’ndan habersiz Kıbrıs’ın kuzeyinde şube açmak için FIFA’ya yaptığı başvuruda görüldüğünü vurguladı.

Böylesi bir başvurunun Kıbrıs Türk toplumuna karşı yapılan yanlış bir hareket olduğunu bir kez daha dile getiren Akıncı, Başbakan Yardımcısı’nın toplumdan yükselen tepkiler için Türkiye’den özür dilemesini de kınadı. Akıncı, “Başbakan yardımcısı, bu yanlışa karşı yükselen seslere, kendi sesini ekleyip daha duyulur yapacağına kalkıp Kıbrıs Türkleri adına özür diliyor, bundan ancak üzüntü duyarım” dedi.

“Aplıç ve Derinya kapılarının açılması için kararlılık gösterilmeli”
Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında Güven Artırıcı Önlemlere büyük önem verdiğinin altını çizdiği konuşmasında, Lefke Aplıç sınır kapısıyla Mağusa’daki Derinya sınır kapılarının açılmasını da öngördüğünü vurguladı. Söz konusu kapıların bölgedeki halkın ve özellikle esnafın talebine rağmen,bunca zaman neden açılmadığını anlamanın mümkün olmadığını belirten Akıncı, bu iki kapının açılmasının Lefke ve Mağusa’ya büyük katkı yapacağının altını çizdi. Akıncı, “bunu yapmak için istek ve kararlılık göstermek, engel neyse onu aşmak lazım” diye konuştu.

“Cengiz Topel Hastanesini ortadan kaldırmak yerine, daha iyi bir hale getirmeliyiz”
Lefke Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili tartışmalara da konuşmasında yer veren bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, bu hastanenin ortadan kaldırılmak yerine daha iyi daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Akıncı, yanlış bir siyasetle Güzelyurt ve Lefke’deki insanların bu konuda tartışmaya sokulmalarından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Akıncı, son günlerde Lefke bölgesinde sürdürülen bakır madeni araştırmalarının bölge halkı üzerinde yarattığı huzursuzluğa da işaret ederek “CMC, yıllardır Lefke’nin kanayan yarasıoldu. Şimdi yeni bir şirketaraştırmalaryapıyor, kazılar evlere kadar dayanmış deniyor. Yine Lefke halkının huzursuz eden bir gelişme var. Lefke’nin artık yıllarca çektiği maden kirliliği azabından kurtulup üniversitesiyle de uyum içinde planlı şekilde gelişen güzel bir belde olması gerek. Buranın huzurunu kaçırmamak gerek” diye konuştu.
Akıncı dün ayrıca Lefkoşa'da Levent Koleji ve Maliye Bakanlığı'nı ziyaret ederek öğretmenler ve çalışanlarla sohbet etti.
 
Editör: TE Bilisim