Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Tözün Tunalı, kapsamlı, adil ve kalıcı bir anlaşmaya her iki toplumun da ihtiyacı olduğunu belirterek, devam eden sürecin son şans olarak gördüklerini ifade etti. Tunalı “Mont Pelerine giderken mutlak bir anlaşma zihniyeti içerisinde gidilsin” dedi.

SDP’den yapılan açıklamada, parti olarak beklentilerinin Rum kesiminin sonuç odaklı ve yapıcı önerilerle masaya oturması yönünde olduğunu kaydetti. “Hep taviz verecek olan tarafın Kıbrıs Türk kesimidir sözleri ne kiliseye, ne de Anastasiadis’e bir yarar sağlamayacaktır” diyen Tunalı, bilakis Rum kesiminin çok dikkatli ve çözüm odaklı yaklaşımının daha verimli olacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

Tunalı, beşli görüşmelerin önünün açılıp, nihai çözüme ulaşılması için 20 Kasım’ın büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, “Rum kesimi Kıbrıs benimdir, benim istediklerim olmazsa bu anlaşma olmaz tutumu devam edecek olursa ne beşli görüşme ortamı yaratılacak ne de çözüme ulaşılabilecektir” ifadesini kullandı.

Son sözün beşli görüşmeler olacağını, tüm konularda anlaşmanın sağlanmasının hem Kıbrıslı Türk ve Rumlar, hem de tüm dünyanın beklentisi olduğunu hiç kimsenin unutmaması gerektiğini dile getiren Tunalı, Rum tarafının Kıbrıs’taki ortamın 50 yıl önceki ortam olmadığını idrak etmesi gerektiğini belirtti.

Tunalı, “Ayni düşünce ve hiddetle Kıbrıs sorununa bakmaya devam ederseniz çözümsüzlüğün bedelini de ödeyeceksiniz. Rum tarafı şunun farkına varmalıdır, çözümsüzlük ne size, ne de bize yarar getirir. Gerek ekonomik, gerekse kalkınma yönünde büyük fırsatlar olacak” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim