Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, ana muhalefet partisi UBP temsilcisi Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kadri Fellahoğlu, bazı bakanlar ve milletvekilleri, kurum kuruluş, dernek ve okullardan temsilciler ile diğer bazı yetkililer katıldı.

Törende ilk olarak protokol sırasına göre çelenkler kabre sunuldu. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla son buldu.

ANIT ÖZEL DEFTERİNE YAZILANLAR


Törende, devlet yetkilileri anıt özel defterini de imzaladı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anıttepe Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Lider Dr. Küçük,

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 39’uncu yıldönümünde bir kez daha huzurunuzdayız.

Rumların ‘Enosis’ hedefine varmak, adadaki Türkleri yok etmek için başlattıkları sistemli faaliyetleri, daha başından fark ederek Türklük bilinciyle yetişen nesiller için öncü oldunuz.

Milli benliğine ve kutsal değerlerine karşı yapılan her türlü saldırıya karşı yıllarca en zor şartlarda direnen Kıbrıs Türk halkı o günün özlemiyle yaşamıştır.

20 Temmuz’da başlayan Barış Harekatı’nın başarıya ulaşmasında önemli rol oynayan Mücahit halkımız, Anavatanı’yla kucaklaşmış ve neticesinde kendi devletinde Rum baskısından uzak gerçek özgürlüğü tatmıştır.

Özgür olarak yaşadığımız devletimizin, temelinin atıldığı bu anlamlı günün yıldönümünde, sizi minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyorum”

AKÇA

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dr. Küçük’e hitaben şunları kaleme aldı:

“Aziz Lider Dr. Küçük,

20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 39’uncu yıldönümünü, önderliğiniz yaptığınız kahraman Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle gönül birliği içinde, gurur ve heyecanla kutluyoruz.

Kıbrıslı Türklerin unutulmaz mücadelesine yaptığınız katkılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hür ve demokratik ortamında yetişen yeni nesiller tarafından da daima şükranla anılacak, yaktığınız özgürlük meşalesi Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlatmaya devam edecektir.

Bu mutlu günde, sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz”

SAVAŞ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da Anıttepe Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Kıbrıs Türkü’nün Varoluş Mücadelesi’nin Müstesna Lider, Sayın Dr. Fazıl Küçük,

Onur ve bağımsızlık mücadelenize duyduğumuz tükenmeyecek sevgi ve saygıyla huzurunuzdayız.

Eşsiz önderliğiniz ve değerli fikirleriniz ışığında Mücahit Kıbrıs Türkü kendisine yönelen zulüm ve haksızlıklar, olağanüstü bir azimle direnmiş ve mücadelesini bir devlet kurarak taçlandırmıştır.

Kahraman Kıbrıs Türkü, bugün de canı pahasına var ettiği vatanına ve Cumhuriyeti’ne yönelecek her tehdidi bertaraf etme azim ve kararlılığına sahiptir.

Bağımsızlığını her şeyin üzerinde tutan Türk Milleti ve onun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkı bu onurlu mücadeledeki fedakar önderliğinizi, mücadeleye olan katkılarınızı asla unutmayacak ve sonsuza kadar kalbinde yaşatacaktır.

Bu düşüncelerle, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Kıbrıs Türk halkının her alanda vereceği mücadeleye destek olmaya devam edeceğini bir kez daha ifade ediyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.” 
Editör: TE Bilisim