Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, Anayasa’yı değiştirme hak ve yetkisinin partilerde değil yurttaşta olduğunun iyi idrak edilmesi gerektiğini bildirdi.

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, çağdaş anayasaların ruhunu ve temelini, insan haklarıyla insan onurunu güvence altına alan düzenlemelerin oluşturduğunu belirterek, bir anayasanın ideal ve kabul edilebilir bir toplum sözleşmesi niteliğini yakalayabilmesi için otoriteyi elinde tutacak siyasal iktidarın, kişi veya zümrelerin eline geçmesini önleyecek düzenlemeler ihtiva etmesi gerektiğini kaydetti.

Mamalı, KKTC Anayasası’nın, yaklaşık 30 yıldır hiçbir değişikliğe uğramaması nedeniyle çağın realitelerinin gerisinde kaldığını ve insan ihtiyaçlarına karşı ciddi eksiklik gösterdiğini, Anayasa’nın birçok noktada değişikliğe muhtaç olduğunu belirtti.

Mamalı, yasama organı çatısı altında yapılan çalışmalar neticesinde Anayasa’yı değiştirme hususunda bir irade ortaya çıktığını belirterek, bu çalışmalara sivil toplum ve halk katkısı için yeterli süre tanınmadığını iddia etti.

“UZUN YILLAR SONRA YAKALANAN FIRSAT”

Mamalı, “Netice itibarıyla ortaya 3 parti temsilcilerinin imzalarıyla oluşan bir Anayasa değişiklik önerisi çıkmıştır. Söz konusu Anayasa değişiklik önerilerini yetersiz, eksik ve bazı noktalarda yanlış bulmakla birlikte uzun yıllar sonra yakalanan bir fırsat olması açısından bunu ilk nazarda olumlu karşılamaktayız” ifadelerini kullandı.

Anayasa’yı değiştirme hak ve yetkisinin direkt olarak yurttaşlara ait olduğunu kaydeden Mamalı, “Bizlere tanınmış olan Anayasa’yı değiştirip değiştirmeme hakkının siyasi partiler tarafından engellenmemesi gerekir. Anayasa referandumuna gidebilmek için siyasi partilerin köstek olmamasını, halkın kararına saygı çerçevesinde konunun halkoyuna sunulmasından çekinilmemesini ve bu amaçla halkın önünde bir takoz olarak durmamalarını istiyoruz” dedi.

ÖNERİ

Mamalı, hareket olarak, konunun en erken bir zamanda netleşmesi, yeterli propaganda süresinin yaratılması ve sağlıklı bir netice elde edebilmek için de istenen değişikliklerin paket olarak değil de ayrı oy pusulalarında yer almasını önerdiklerini kaydetti. 
Editör: TE Bilisim