Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni oy birliğiyle kabul etti.

Madde madde görüşülmesi bir önceki toplantında tamamlanan önerinin üçüncü görüşmesini yapan genel kurul, yasanın kısa ismini okuyarak genelini oyladı.

CTP-BG’nin 21, DP-UG’nin 11, UBP’nin 15 ve TDP’nin 3 milletvekiline sahip olduğu meclis, Anayasa değişikliği önerisini 48 oyla kabul etti. TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ile görevli olan UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, bugünkü toplantıya katılmadı.

“LET’S DO IT” KONUŞULDU

Oylamanın ardından söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliğinden çok bugün ülkede yaşanan güzel bir olaya değinmek istediğini söyledi. “Let’s Do It”e katılımın çok iyi olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, herkese teşekkür etti.

Başbakan, büyük bir duyarlılıkla gerçekleştirilen temizliğin kalıcı olabilmesi için herkesin kirletmeme sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün, çevre temizliğiyle ilgili duyarlılıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çöplerden çok yol kenarlarındaki kuru otların da temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı da konuşmasında, hükümetin de destek olduğu Let’s Do It kampanyası hakkında bilgi verdi. Duyarlılıktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Bakırcı, kirletmemeye özen göstermek gerektiğini söyledi.

Çevre Komitesi Başkanı Sibel Siber de kampanyanın güzelliğinden bahsederek, devamı temennisinde bulundu.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise konuşmasında ülke temizliğinin vatandaşın değil, belediyenin ve hükümetin görevi olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Anayasa değişikliğinin yerel seçimlerin yapılacağı 29 Haziran’da gerçekleşmesine ilişkin karar oy birliğiyle kabul edildi.

CUMHURBAŞKANI’NIN ONAYLAMAK İÇİN 15 GÜNLÜK SÜRESİ VAR

Anayasa değişikliği prosedürüne göre öneri daha sonra onay için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na gönderilecek. Cumhurbaşkanı’nın onaylamak için 15 günlük süresi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı değişiklikleri onaylayıp 29 Haziran’da referandum sürecini başlatmak için Resmi Gazete’de yayımlayacak veya onaylamaması halinde öneriyi yeniden görüşülmek üzere meclise gönderecek.

ÖZEL KOMİTE KURULDU

Anayasa değişikliğini hazırlamak üzere kurulan Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi, çalışmalarına Nisan 2014’te başlamıştı.

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy’un başkanlığında, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, TDP Milletvekili Dr. Mehmet Çakıcı, DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner ve DP-UG Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu’ndan oluşan komite, kısa sürede çalışmalarını tamamladı ve hazırlanan öneri Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.

KKTC Anayasası ile ilgili görüş ve öneriler, Cumhuriyet Meclisi web sitesindeki bir sayfa aracılığıyla komiteye iletildi.

Bu arada komite, Yüksek Mahkeme ve Sayıştay gibi kurumların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve kurum kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek, hazırlanan öneriyle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Komite, Anayasa değişikliği önerisini okumayı 24 Mayıs’ta tamamlayarak, genel kurula sundu.

NİSABA TAKILMIŞTI

“Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni görüşmek üzere 27 Mayıs’ta olağanüstü toplanma girişiminde bulunan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, siyasi partilerin görüş farklılıklarından dolayı nisap sağlanamadığı için toplanamamıştı.

Partilerin uzlaşı sağlaması üzerine 31 Mayıs Cumartesi yeniden olağanüstü toplanan genel kurul, Anayasa değişikliği önerisini görüşmeye başlamış ve çalışmalarına pazartesi günkü oturumda devam ederek, ikinci görüşmesini tamamlamıştı. 
Editör: TE Bilisim