Rum Lider Anastasiadis, BM Genel Kurulu çerçevesinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres telekonferans yöntemiyle görüştü. Yapılan açıklamaya göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununa yönelik müzakereler için Guterres’in, Kuzeydeki seçimlerden sonra Crans Montana’da kalındığı yerden yeni bir girişim üstlenmesi arzusundan da memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Anastasiadis,  Guterres’e, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununu çözmek için iyi niyet ve kararlılığına rağmen Türkiye’nin, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal ederek Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölgede yasa dışı faaliyetlerine ve tellerle çevrili Mağusa’nın kapalı Maraş’ı kolonize etme tehdidine devam ettiğini savundu.

Yapıcı ve yeni bir diyaloğun başlaması için gerekli ortamın yaratılması ve Türkiye’nin yasa dışılıklarına son vermesinin gerektiğini vurgulayan Rum lider, Berlin’de karar verilen bütün esaslar üzerinde, doğrudan müzakerelerin başlamasına taahhüdünün devam ettiğini ve müzakerelere samimiyetle başlamaya hazır olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de ise, Mağusa’yla ilgili tehditlere ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki yasa dışı faaliyetlerine son vermesi için Türkiye’yle görüşeceğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim