Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, sürece daha etkin müdahil olmasını talep edeceklerini, ancak bunun, Ban’a hakemlik rolü verileceği anlamını taşımadığını ifade etti.

Rum haber kaynaklarına göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde açıklamalarda bulundu.

Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, New York’ta gerçekleştirilecek üçlü görüşme sırasında bugüne kadar olan ilerlemeler konusunda Ban’a bilgi vereceklerini söyledi. Anastasiadis, anlaşma sağlanmasını mümkün kılacak daha ileri görüş birliklerinin elde edilmesi için de herkesin, müzakerelere etkin müdahil olmasını talep edeceklerini ifade etti.

Müzakerelerdeki bazı başlıklarda ilerleme sağlandığını teyit eden Anastasiadis, Kıbrıs sorununun başka boyutlarındaki anlaşmazlıkların ise hala devam ettiğini söyledi.

Anastasiadis, “askıda” olan konularda özlü ilerleme olmaması durumunda, uluslararası konferans yapılmasının söz konusu olmadığını da belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından görüşme sonrasında okunan açıklamanın gazeteciler tarafından “renksiz ve kokusuz” olarak nitelenmesi üzerine, Anastasiadis, basın açıklamasının harfi harfine gerçekleri tasvir ettiğini söyledi.

İyimser olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bunun var olan anlaşmazlıklara kurulacak köprü ile diğer tarafın, Kıbrıs Rum tarafının endişelerine göstereceği anlayışa bağlı olduğunu söyledi.

Anastasiadis açıklamasında bugün Ulusal Konsey’e bilgi vereceğini anımsatırken, New York dönüşünde de halkı bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim