KIBRIS MANŞET-ÖZEL

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşanı seçilebilmesi için Özersay, Arıklı ve Denktaş’ın oylarının tamamını alması ve Erhürmana oy veren seçmenden de oy alması gerekiyor.

Söz konusu tabloyu değiştirebilecek tek senaryo ise sandığa gitmeyen seçmenin tercihinin Tatar'dan yana olması olacak.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimi destekleyeceği bugün gerçekleştirilecek Parti Meclisi toplantısında belli olacak.

Federasyon tezini savunan CTP’nin Mustafa Akıncı’yı desteklemesi beklenirken dün CTP’nin Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın’dan bu beklentileri haklı çıkaran bir açıklama geldi.

CTP Genel Sekreteri Sorakın basına yaptığı açıklamada, “Parti Meclisi’nin, bizim anladığımız anlamdaki çözümden yana; federasyondan yana olan adaya destek vereceği açıktır. Parti Meclisi yarın akşam oturup karar verecek ama partinin oturmuş bir kararı vardır, herkes rahat olsun” ifadelerini kullandı.

Matematiksel olarak kabaca bir hesap yapıldığında ilk turdaki  %29.80 Akıncı ve % 21.71 Erhürman oyları % 51.51 ile Akıncı’yı 5 yıl daha Cumhurbaşkanı yapmaya yetiyor.

Erhürman’a oy veren seçmenin Ersin Tatar’a ikinci turda oy vermesi büyük ölçüde beklenmezken Kudret Özersay’ın% 5.74, Erhan Arıklı‘nın % 5.41 ve Serdar Denktaş ‘ın% 4.17 toplamı % 15.26’lık oyları bulunuyor.

% 15.26 lık oy 2. turun sonucunu etkileyebilecek bir oran. Ersin Tatar’ın bu süre içerisinde Özersay, Arıklı ve Denktaş’a oy veren seçmeni ikna etmesi ve CTP seçmeninden oy alması gerekiyor. 

Tatar’ın ilk turdaki oyu olan % 32.34’ün üzerine Özersay, Arıklı ve Denktaş’ın tüm oylarını dahi eklese %47.6 ile salt çoğunluğu elde edemiyor.

Seçime katılım oranının %58.21’de kaldığı ilk turun aksine katılım ikinci turda artarsa seçim sonucunu şimdiden kestirmek çok mümkün görülmüyor…

Editör: TE Bilisim