Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Türkiye’den KKTC’ye borularla su getirilmesi projesinin Mart 2014 tarihinden önce tamamlanabileceğini belirterek, projenin yaşam kalitesini artıracağını ve ülkeye hayat vereceğini söyledi.

“22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) işbirliğinde, UKÜ’de konferans düzenlendi.

Konferansa Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, UKÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen, bakanlık yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarını Amcaoğlu ile Yükselen’in yaptığı konferansta, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı, Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin ve UKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bay birer sunum yaptı.

AMCAOĞLU: “SU SORUNU ÜLKEMİZ İÇİN CİDDİ BİR SORUN”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, ülkede su kaynaklarının istenilen düzeyde olmadığına işaret ederek, su sorununun yıllardır yaşanan ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Türkiye’den KKTC’ye borularla su getirilmesi projesinin bakanlığı döneminde gerçekleşecek olmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Amcaoğlu, “Bunun için Anavatan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, teknik ekip, akademisyenler ve katkı koyan herkese teşekkür ederim” dedi.

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesinin “asrın projesi” olduğuna vurgu yapan Amcaoğlu, Mart 2014’te tamamlanması öngörülen projenin, hızlı ilerlediğini bu sürenin daha da kısalacağının görüldüğünü söyledi. Baraj inşaatının Eylül veya Ekim ayında tamamlanabileceğini belirten Amcaoğlu, 2014 yılından önce ülkeye Türkiye’den su gelebileceğini kaydetti.

Suyun gelişinin, ülkede yaşam kalitesini artıracağının altını çizen Amcaoğlu, “Şu anda kullanılan suyun deniz suyundan farksız olduğu söyleniyor. Suyun hem kalitesinde sorun var, hem de yeterli miktarda değil” dedi.

Projenin tamamlanmasıyla halkın, sağlıklı içme ve kullanma suyuna kavuşacağını kaydeden Amcaoğlu, suyun tarımsal üretim amaçlı da kullanılacağını belirtti.

Bakanlık olarak suyun adaya gelmesinden sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına çalışma yaptıklarını, her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Amcaoğlu, ekonomik boyutunun tartışıldığı çalışmalar yapıldığını, sırada tarımda üretilecek ürünlerin pazarlanması konusu bulunduğunu ifade etti.

Amcaoğlu, “Anavatanın desteğiyle KKTC’nin gelişmesi hızlanacak, suyun gelmesi ekonominin gelişmesine de direk etki yapacak. Bugüne kadar Anavatan Türkiye bizimle ekmeğini bölüştü, şimdi suyunu da bölüşüyor. Anavatana teşekkür ederim” dedi.

YÜKSELEN: “SU PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI

UKÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen ise, öğrenciliği sırasında ve sonrasında Türkiye’den Kıbrıs’a su getirilmesi konusuna kafa yorduğunu, bu projenin gerçekleşmesinin KKTC ve Türkiye için çok önemli bir başarı olacağını kaydetti.

Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesinin asrın projesi olarak tanımlandığını kaydeden Yükselen, bunun gerçekleşebilmesi ciddi inanç ve maddi destek gerektiğini söyledi. 
Editör: TE Bilisim