KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü kapsamında Lefkoşa’daki ikinci tören Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.

Tören saat 09.30’da çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 28’inci Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman katıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, törene, torunu Asım’la geldi. Asım, törenin en küçük konuğu olarak en ön sırada yer aldı.

Bakanların da katıldığı törende, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi Orgeneral Musa Avsever, diğer konuk heyetler, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar da hazır bulundu.

Saygı duruşunun ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga ve Türk Silahlı Kuvvetler Temsilcisi Avsever anıt özel defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, anıt özel defterine yazdıklarında, Atatürk’ün “yurtta barış, dünyada barış” ilkesine sarılmaya devam edeceklerini ifade ederken, TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga ile TSK Temsilcisi Musa Avsever, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün olduğu gibi gelecekte de Kıbrıslı Türklerin yanında olacağı vurgusunda bulundu.

AKINCI: “EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK İÇİNDE DAHA GÜZEL BİR GELECEK KURMANIN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Aziz Atatürk; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 33’üncü yılında huzurundayız. Bütün çabamız senin çağdaşlaşma olarak gösterdiğinin hedefe en kısa sürede ulaşmaktır.

Kurucusu olduğun ve laik, demokratik bir hukuk devleti olarak öngördüğün Türkiye Cumhuriyeti ile her düzeyde dayanışma içinde, iki kesimli, iki toplumlu federal bir ortaklıkta, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde daha güzel bir gelecek kurmanın mücadelesini veriyoruz.

Kıbrıs Türk halkı bu topraklardaki varlığını kökleştirerek sürdürürken, senin ‘yurtta barış, dünyada barış’ ilkene de sımsıkı sarılmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle KKTC’nin 33’üncü yılında ilke ve devrimlerini daha ilk günden gönülden benimseyip uygulamış olan halkımızla birlikte seni bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ruhun şad olsun.”

KASIRGA: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ, BUGÜN OLDUĞU GİBİ GELECEKTE DE GÜÇ VE FİKİR BİRLİĞİ İÇİNDE KIBRISLI TÜRK KARDEŞLERİNİN YANI BAŞINDA OLMA KARARLIĞINDA”

TC Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, ise anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz Atatürk, Kıbrıs Türk halkının şanlı mücadelesinin en kıymetli eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 33’üncü kuruluş yıldönümünü büyük bir heyecanla kutluyoruz.

Kahraman Kıbrıs Türk halkı, tüm Türk milleti için açtığınız yolda geleceğe umut ve güvenle bakmaktadır.

Ölümsüz eseriniz Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün olduğu gibi gelecekte de güç ve fikir birliği içinde Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin yanı başında olma kararlığını huzurunuzda bir kez daha teyit ediyor, aziz hatıranız içinde saygı ve minnetle eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

AVSEVER: “KIBRIS TÜRK HALKININ SONSUZA DEK TEMİNATI OLACAĞIMIZA, ATATÜRK’ÜN MANEVİ HUZURUNUZDA AND İÇİYORUZ”

Türk Silahlı Kuvvetler Temsilcisi Orgeneral Musa Avsever ise anıt özer defterine şunları kaydetti:

“Aziz Atam, bugün büyük bir sevinç ve gururla kutladığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 33’üncü yıl dönümünde huzurundayız.

Gücünü ilke ve devrimlerinizden alan Türk halkı Kuzey Kıbrıs’ta omuz omuza vererek Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlığa olan inancını, adada bulunan Türk halkının yalnız olmadığı ve Türk’ün yenilmez gücünü bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir.

Uzun yıllar baskı ve zulme maruz kalan Kıbrıs Türk halkı, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi sonucunda haklı davasını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile taçlandırmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bizler de Türk ulusunun refah ve hürriyet için başlattığınız mücadeleden ödün vermeyeceğimize, Kıbrıs Türk halkının sonsuza dek teminatı olacağımıza manevi huzurunuzda and içiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle size, silah arkadaşlarınıza Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük mücadele gösteren devlet büyüklerine, vatan, millet, bayrak ve istikbal uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimize minnet ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”
Editör: TE Bilisim