Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un yarın Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis ile görüşmesinde geçmiş mutabakatlara bağlılığın, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğinin kabulünün, 11 Şubat 2014 belgesinin geçerliliğinin ve 30 Haziran Guterres Çerçevesi’nin kabul edilip edilmediğinin netleştirilerek yaratılan bulanıklığın ortadan kaldırılmasını beklediğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu bulanıklıklar giderilmişse üçlü görüşme de olur, dörtlü de olur, beşli de olur, hiçbir sıkıntım yok” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim siyasi eşitliğimiz kabul edilmek istenmiyor. O zaman üçlü olarak bir araya gelmenin ne anlamı olacak?” diye sordu. Sırf bir araya gelinip “müzakereler başlıyor” havası yaratmaya ve halkı boşa yere umutlandırmaya niyeti olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin azınlık olarak monte edilecekleri bir arayış içerisinde olmadıklarını kaydederek, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul ediyor musunuz? etmiyor musunuz? Bunlar açığa çıkmalı” dedi.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı, Lefke 10. Yafa Portakal Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada, halkın süreçle ilgili gelişmeleri bilmesi ve sürecin halkın bilgisi dahilinde yürümesinin önemli olduğunu ifade ederek, sonuçta karar verecek olanın halkın kendisi olduğunu belirtti. 

 Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“2004 yılı geldi, Kıbrıs Türk halkı yüzde 65 oranında BM çözüm planına onay verdi. 2017 Haziran’ında Crans Montana’da tüm gücümüzle bir çözüme ulaşmak için Türkiye’nin de yakın desteğiyle çaba harcadık, uğraş verdik ama olmadı. Olmamasının temel nedenlerinin başında Rum tarafının bu topraklarda en az kendileri kadar siyaseten eşit, eşdeğerde bir toplum, bir varlık olduğunu bir türlü içlerine sindirememeleri geliyor.”

“KIBRIS TÜRKÜ ÇÖZÜM ARAYIŞINI YILLARDIR SÜRDÜRÜYOR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in üçlü görüşme önerdiği ve bunun kendisi tarafından reddedildiğine yönelik Rum basınında yer alan iddiaları hatırlatarak “Bizim görüşmeden, uzlaşmadan, Kıbrıs’ta birlikte barış ve huzur içerisinde yaşamaktan imtina ettiğimiz yok. Yıllardır Kıbrıs Türkü bunun arayışı içerisinde oldu” dedi. 

 “VAR MISINIZ YOK MUSUNUZ NETLEŞTİRİN”

“Geçmiş mutabakatlara var mısınız yok musunuz? Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğine var mısınız yok musunuz? 11 Şubat 2014 belgesi geçerli mi değil mi? 30 Haziran 2017 Guterres Çerçevesi sulandırılmadan, çarpıtılmadan masada var mı yok mu? Sayın Lute’un önünde bunları mı tartışacağız?” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Jane Holl Lute’un Kıbrıslı Rum Lider ile görüşmesinde bu soruların netliğe kavuşturulmasını beklediğini dile getirdi. 

“ENERJİ KONUSUNU HAYATİ BİR MESELEMİZ OLARAK GÖRMÜYORLAR”

Kıbrıslı Rum siyasilerin güncel demeçlerinde, Kıbrıslı Türklerin bakanlar kurulunda en az bir olumlu oyunun kararlara etki yapmasının halen kabul edilemediğinin görüldüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “‘Hayati meselelerinizde sizin de söz hakkınız var bunu kabul ediyoruz’ diyorlar ondan sonra bir bakıyoruz ki Doğu Akdeniz’in enerji politikalarını bizim hayati meselemiz olarak görmüyorlar” dedi. 

“KARARLARI BİRLİKTE VERMEK ESAS OLACAK, BAŞKA TÜRLÜSÜ OLAMAZ”

26 Şubat tarihinde Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis ile gerçekleştirdiği gayri resmi görüşmede, yetkilerin daha fazla kurucu devletlere verileceği desantralizasyonun görüşülmesine de değinen Cumhurbaşkanı, “Geriye ne kadar sınırlı yetki kalırsa kalsın, eğer federal bir anlayışla bu yol yürünecekse ortaklaşma, kararlara katılım, birlikte karar verme esas olacaktır. Bunun başka türlüsü olamaz” şeklinde konuştu.  

26 Şubat tarihinde Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis ile gerçekleştirdiği gayri resmi görüşmede federal bütçe konusuna değinildiğini ve bütçe hazırlanırken bakanlar kurulunda en az bir Kıbrıslı Türk olumlu oyuna ihtiyaca gerek olmadığının Kıbrıslı Rum Lider tarafından dile getirildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı, basit bir çoğunlukla, üniter bir devletmişçesine oturup karar verilmesinin adının federasyon olmayacağının altını çizdi. 

“UZLAŞILARDAN GERİ ADIM ATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Crans Montana açılış konuşmasına Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in bakanlar kurulunda Kıbrıslı Türklerin en az bir olumlu oyunu kabul ettiğini söylediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı,  kabul edilen uzlaşılardan geri adım atılmaya çalışıldığını dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim