Yaklaşık 3 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Saray’da basına açıklamalarda bulundu.
Akıncı açıklamasında şunları kaydetti:
“Toplantı Ekim ayı için programlandı. İlk 4 başlıktaki arta kalan konular üzerine yoğunlaşılacak. Hedef, ayrılık noktalarını minimuma indirmektir. Umarım ki uzlaşılmadık çok az sayıda konu kalır. Bunu yaptıktan sonra hedef, Kasım’ın ilk haftasında yurt dışında bir kamp formatında, sürekli toplantı düzeninde toprak konularını ele almaktır.
Hedef 5'li konferans
Hedef 5’li konferansa doğru yol almaktır. Herkes zaman faktörünün önemini kavramış durumdadır. Sayın Anastasiadis ve BM’nin yılsonundaki çözüm hedefini bir kez daha teyit ettik. Hedef 2016’dan önce bir politik çözümü ortaya çıkarmaktır. Teknik konular 2017'ye sarkabilir...
Her iki topluma vakit vermemiz gerekiyor. Ne olup bittiği tüm ayrıntılarıyla öğrenilecek. Ortaya çıkan tablo daha da netleşmiş durumda. Ekim ayı içinde 4 başlıkta yoğunlaşılacak. Kasım başında Genel Sekreter’le işbirliği içinde yurtdışında toprağın sürekli bir biçimde konuşulacağı bir düzene geçilecek, orada da bir başarı elde edilirse 5’li görüşmeye bu konu gidecek. Yarın devam edeceğiz.
Kasım'ın ilk günlerinde yurtdışında kamp
Kasım’ın ilk günlerinde toprak konusunun ele alınacağı toplantı yurt dışında gerçekleşir. Eğer yine her şey olumlu cereyan ederse, 5’li konferansta da güvenlik, garanti boyutu olumlu senaryoyla sonuca bağlanırsa, istenilen siyasal anlaşma yılsonu itibariyle gerçekleşmiş olur.
Referandum için yeni tarih
2017’nin birkaç ayı anayasa, federal yasaların yazımı, uygulamaya ilişkin teknik konuları tamamlamak kolay iş. Siyasi anlaşma sonrası hızlı bir şekilde ele alınabilecek konulardır. Yeterli bir zaman dilimi söz konusu olacak. Yıl sonu itibariyle bu hedefe ulaşırsak, 2 – 3 ay da halka yeterli zaman dilimini vermemiz lazım. 2017 ortalarına yakın referandumdan bahsedebiliriz"
Ekim ayı yoğunlaştırılmış liderler görüşmesi takvimi
4 Ekim Salı / 11:00
5 Ekim Çarşamba / 10:00
7 Ekim Cuma / 11:30
14 Ekim Cuma / 10:00
16 Ekim Pazar / 10:00
17 Ekim Pazartesi / 10:00
24 Ekim Pazartesi / 18:30
26 Ekim Çarşamba / 18:30
31 Ekim Pazartesi / 10:00
13 Ekim Perşembe günü görüşmesi için liderler teyitleşecek.
Editör: TE Bilisim