Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin güvenlik konusuyla ilgili girişimlerde bulundukları; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise “ortamı ateşe verdiği” ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Garantilerle İlgili Perde Gerisi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, New York’ta Kıbrıs sorunuyla alakalı olarak yoğun perde gerisi faaliyetler gerçekleştiği ve Amerikalılar başta olmak üzere, üçüncü şahıslar tarafından yapılan girişimlerin güçlendiği bir zamanda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise yaptığı açıklamalarla “uzlaşı köprülerini havaya uçurmaya çalıştığını” iddia etti.

Amerikalıların, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden aracılığıyla, yapılan ayrı ayrı görüşmeler zarfında, özellikle güvenlik konusunda ortak bir zemin bulmaya çalıştığını yazan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, New York’taki BM Genel Merkezinde bulunan garantör ülkelerin dışişleri bakanlarıyla temaslara başladığını haber verdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise dün, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini bilgilendirerek, güvenlik başlığı ve (bu konuda) ortaya koyduğu öneriye ayrıntılı bir şekilde değindiğini ifade eden gazete, Anastasiadis’in “garantileri içerecek olan bir öneriyi referanduma koyamayacağını açıklığa kavuşturduğunu” iletti.

Gazete, süreçle ilgili temkinli bir iyimserlik bulunduğunu dile getiren Anastasiadis’in, bununla birlikte (çok taraflı konferans gibi) acele hareketlerden kaçınılması, aynı zamanda geçmişin hatalarının (hakemlik, zaman takvimleri) da tekrarlanmaması gerektiğini ifade ettiğini de aktardı.

Öte yandan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise bugün New York’a hareketinden önce verdiği iki röportajla, “maksimalist (aşırı uç) tezler ifade ettiğini” iddialarına ekledi.

Gazete iç sayfalardan, “Garantilerle İlgili Hareketlilik… Başkan’dan Beş Daimi Üyeye: Acele Hareketlerden ve Geçmişin Hatalarından Kaçınılsın” başlığıyla ise, önümüzdeki Pazar günü gerçekleştirilecek olan üçlü görüşmenin ardından devamlılığın sağlanması için, BM ile ABD’nin, arzu edilen sahneyi şekillendirme çabasıyla, perde gerisinde hareket etmekte olduklarını yazdı.

New York’ta müdahil bütün taraflarca, birbirini izleyen temaslar yapılmakta olduğunu kaydeden gazete, garantileri içerecek olan bir öneriyi referanduma koyamayacağını açıklığa kavuşturduğunu belirttiği Anastasiadis’in, garantilerle kendisinin hem fikir olmadığı gibi, bunu halkın kabul etmesinin de söz konusu olmadığını söylediğini yazdı. Gazete, Anastasiadis’in sürece dış müdahaleler olmadığını ve bunun Kıbrıslılara ait bir süreç olduğunu söyleyerek, muhataplarından, ekonomi başlığına yardımcı olmalarını istediğini de aktardı.

Gazeteye göre, Rum lider, sürecin kritik bir aşamada olduğunu ve (süreçle ilgili) temkinli bir iyimserlik bulunduğunu dile getirdi.

DİĞER TEMASLAR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ise, geçtiğimiz Pazar günü Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü yazan gazete, Eide’nin Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, İngiliz yetkili (muhtemel İngiltere Dışişleri Bakanı) ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile görüşmeler yapmasının beklendiğini de ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yarın New York’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşmenin ana konusunun da Kıbrıs sorunu olacağını kaydeden gazete, “Bir Yunan diplomatik kaynağa” göre, iki ülkenin dışişleri bakanlarının da katılacağı görüşme esnasında, Çipras’ın Erdoğan’a “Türk askeri birliklerinin adadan çekilmesi gerektiğini ve çağ dışı garantiler sisteminin kaldırılması sağlanmadığı takdirde, Atina’nın Kıbrıs sorununda bir çözümü desteklemesinin mümkün olmadığını yineleyeceğini” yazdı.

Öte yandan gazete, “diplomatik kaynaklara” dayanarak, BM Genel Sekreteri Ban ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in yaptığı görüşmede hazır bulunan BM Genel Sekreteri Ban’ın çalışma arkadaşlarının, Anastasiadis’in “doğru koşullar var olmadığı takdirde, olgunlaşmamış konferanslara gidilmemesi gerektiği” konusundaki net açıklamasından pek de memnun kalmadıklarının görüldüğünü iletti.

Gazete, buna paralel olarak, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, önümüzdeki Pazar günü gerçekleştirilecek olan üçlü görüşmeden elle tutulur sonuçlar çıkması için, yoğun bir perde gerisi faaliyette bulunmakta olduğunu da ekledi.
Editör: TE Bilisim